ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η νέα μεταναστευτική κρίση, «όπλο» στα χέρια του Ερντογάν

Γυναίκες και παιδιά στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή των Ταλιμπάν
Η νέα μεταναστευτική κρίση μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, «όπλο» στα χέρια του Ερντογάν
AP IMAGES

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα είναι κατά κοινή ομολογία η πιο δύσκολα διαχειρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών για τις παγκόσμιες ισορροπίες, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν ότι έχουν αλλάξει και ότι επιθυμούν την ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα.

Το μείζον πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι ορδές των μεταναστευτικών κυμάτων οι οποίες θα κινηθούν από ανατολάς προς δυσμάς και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα περάσουν μέσα από την Τουρκία, για να καταλήξουν στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι για άλλη μια φορά το καθεστώς Ερντογάν θα εργαλειοποιήσει αυτές τις ροές για δυο λόγους:

1ον. Για να εκβιάσει περισσότερο την Ελλάδα επί των ήδη δεδηλωμένων επεκτατικών του βλέψεων και

2ον. Για να εκβιάσει περισσότερο την Ε.Ε. και να σπάσει τη συμφωνία του 2016 την οποία έτσι κι αλλιώς δεν τήρησε ποτέ, αφού κάθε χρόνο ο Ερντογάν ζητούσε περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από την καγκελάριο Μέρκελ με την οποία διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις.

Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φρόντισε χθες Τρίτη 17 Αυγούστου να ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σηκώσει τέτοιο βάρος, αντίστοιχο ή ακόμα χειρότερο από αυτό του 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού.
Για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά και τούτο διότι οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να ασχοληθούν με την περίπτωση του Αφγανιστάν, ενώ σε ότι αφορά την Ε.Ε. αξίζει να σημειωθεί ότι και στην προηγούμενη προσφυγική κρίση κινήθηκε στη λογική «not in my back yard» με αποτέλεσμα ο εφιάλτης και το δράμα να πέσουν στις πλάτες της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εμπιστευθεί μια γερμανοκρατούμενη και αφερέγγυα Ε.Ε. που φρόντισε να μετατρέψει την χώρα μας σε αποθήκη ψυχών για να μπορεί το Βερολίνο να κάνει μπίζνες με την Τουρκία.

Επίσης η Ε.Ε. επειδή ακριβώς είναι μη υπολογίσιμη στρατιωτικά δύναμη δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή.

Δυστυχώς το ΝΑΤΟ που αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη, φρόντισε χθες δια του Γενικού Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, να ευχαριστήσει την Βρετανία και την Τουρκία για τις προσπάθειες που όπως είπε κάνουν προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι Αμερικανοί και οι ξένοι αξιωματούχοι από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ» προσέθεσε κάνοντας αναφορά στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «για το ρόλο στη διασφάλιση του αεροδρομίου», είπε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε απλά ελληνικά ή συμμαχία και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να φυγαδεύσουν ασφαλώς μόνο τους δυτικούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν επί εικοσαετίας στην Καμπούλ.

Παράλληλα και με δεδομένο ότι την προσωπική πολιτική ευθύνη για το φιάσκο στην Καμπούλ με τους Ταλιμπάν τη φέρει εις το ακέραιο ο Τζο Μπάιντεν, είναι πλέον πασιφανές ότι οι συνθήκες ισχυροποιούν περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει να φοβηθεί καμία υπερδύναμη της οποίας ο πρόεδρος δεν μπορεί να οργανώσει ούτε καν μια ομαλή αποχώρηση από μια επιβλέπουσα περιοχή. Οι νέες ορδές μουσουλμάνων μεταναστών θα είναι το νέο όπλο του Ερντογάν για να συνεχίσει το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Τα αντανακλαστικά τόσο του Τζο Μπάιντεν, όσο και των υπολοίπων: ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. είναι από ανύπαρκτα έως μηδενικά. Η επόμενη μέρα για την Ευρώπη, αλλά κυρίως για την Ελλάδα έχει ήδη σχηματοποιηθεί. Πριν προλάβουμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει η χώρα μας για άλλη μια φορά θα μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι και η Ε.Ε. θα κάνει δήθεν Συνόδους Κορυφής για 5-6 χρόνια προκειμένου να δει πώς θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Πάντα βέβαια με τη συνδρομή των απαραίτητων ΜΚΟ οι οποίες στο τέλος θα μας πουν ότι πρέπει να τους αφομοιώσουμε στον ελληνικό πληθυσμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.