ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν «βεβήλωσαν» εμβληματική αμερικανική φωτογραφία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Πεζοναύτες υψώνουν τη σημαία στην Ίβο Τζίμα
AP

Επίλεκτη μονάδα των Ταλιμπάν φωτογραφήθηκε με αμερικανικό εξοπλισμό να αναπαριστά τη γνωστή φωτογραφία από την Ίβο Τζίμα.

Μια επίλεκτη μονάδα των Ταλιμπάν, γνωστή ως Τάγμα Μπάντρι 313 (Badri 313 Battalion) εθεάθη στο Αφγανιστάν να περιπολεί με εξοπλισμό αμερικανικής προέλευσης, επεκτείνοντας μάλιστα την «προσβολή» προς τις ΗΠΑ μέσω αναπαράστασης μιας από τις εμβληματικότερες φωτογραφίες της αμερικανικής ιστορίας – αυτήν με τη σημαία στην Ίβο Τζίμα.

Ταλιμπάν Ιβο Τζίμα

Προπαγανδιστικά βίντεο που αναρτήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε κανάλια που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν δείχνουν άνδρες της μονάδας με εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες να περιπολούν σε τμήματα της Καμπούλ. Επίσης, σε μια προπαγανδιστική φωτογραφία, μέλη του Τάγματος Μπάντρι 313 φαίνονται να υψώνουν τη σημαία τους σαν τους έξι πεζοναύτες που είχαν υψώσει την αμερικανική σημαία στο όρος Σουριμπάτσι κατά τη μάχη της Ίβο Τζίμα το 1945.

Όπως μετέδωσε το Fox News, πρόκειται για μια πολιτοφυλακή/ μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, με τον Σιβ Αρούρ, του India Today να εκτιμά πως, με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, μάλλον θα ενισχυθεί- και είναι πιθανό να ακουστεί ξανά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Οι άνδρες της φαίνονται να είναι εξοπλισμένοι με αμερικανικές στολές, αρβύλες και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και με τυφέκια Μ4 και οχήματα Humvee.

Οι φωτογραφίες έχουν κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εντείνοντας τη συζήτηση σχετικά με τον αμερικανικό εξοπλισμό που έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις, που επί δεκαετίες εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ, τρέπονταν σε φυγή μπροστά τους.

Με πληροφορίες από Fox News

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Ποιος «συντονίζει» αυτό τον τόπο;