ΑΠΟΨΕΙΣ

Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Ποιος «συντονίζει» αυτό τον τόπο;

Πυροσβεστικη
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον καμία διάκριση στις έννοιες της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Όταν δεν θέλεις να γίνει απολύτως τίποτα, υπάρχει λύση: Διασπείρεις την ευθύνη παντού και σχεδόν κανείς δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα, αν και όλοι είναι συναρμόδιοι. Αυτό το μοντέλο έχει ακολουθήσει η Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες, σε πολλούς τομείς του δημοσίου. Από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια μέχρι τα δάση και τις περιαστικές περιοχές.

Παραφράζοντας την περίφημη και εύστοχη ρήση του αείμνηστου Κ. Καραμανλή: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο», θα έπρεπε ίσως να αναρωτηθούμε και για το: «ποιος συντονίζει αυτό τον τόπο;».

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός είναι ότι επί της ουσίας στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον καμία διάκριση στις έννοιες της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Αυτός βεβαίως είναι ο κύριος λόγος που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην διαχείριση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Είναι όλα μια «υπέροχη πολιτική σαλάτα», όπου κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι κάνει και στο τέλος, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, όλοι μαζί «σφάζονται» για το ποιος έχει το γενικό πρόσταγμα. Αλήθεια, στις τελευταίες, πρόσφατες πυρκαγιές που σάρωσαν απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα ποιος ακριβώς είχε το γενικό πρόσταγμα; Υπάρχει έστω κι ένας Έλληνας που να κατάλαβε; Ποιος έδινε τις εντολές και καθόριζε την διασπορά των δυνάμεων σε έδαφος και αέρα;

Η πολιτική προστασία; Το υπουργείο προστασίας του Πολίτη ή μήπως η πυροσβεστική; Πάντως όταν ρωτήθηκε ευθέως ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς σε μια εκ των συνεντεύξεων Τύπου που έλαβαν χώρα τις ημέρες των μαχών, δεν απάντησε ξεκάθαρα. Για την ακρίβεια ο κύριος υπουργός ρωτήθηκε:

-Κύριε Υπουργέ, η Εύβοια καίγεται για όγδοη ημέρα. Πιστεύετε ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, τι θα αλλάζατε στη διαχείριση; Επίσης, αναφορικά με το επιχειρησιακό σχέδιο, τον τρόπο που κινούνταν οι δυνάμεις, στον χρόνο στον οποίο κινούνταν οι δυνάμεις, ποιος αποφάσιζε, ποιος είχε το γενικό πρόσταγμα;

-Ν. Χαρδαλιάς: «Το γενικό πρόσταγμα το έχει το Συντονιστικό Κέντρο», ήταν η απάντηση που έδωσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Πρακτικά μας λέει ότι αποφάσιζε μια ομάδα ατόμων που αποκαλείται «συντονιστικό»; Γενικά κι αόριστα. Αποφάσιζε ένα συντονιστικό…

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνον εκεί. Αν ψάξει κανείς αναλυτικά θα διαπιστώσει ότι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν, έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους ανθρώπους που υπηρετούν τον αποκαλούμενο κρατικό μηχανισμό.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και στις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες που με το νομοθετικό τους έργο φρόντισαν να δημιουργήσουν μια χαοτική πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Τη γνωστή δημιουργική ασάφεια… Ξέρετε πόσοι φορείς ασχολούνται με την δασοπροστασία και την πυρόσβεση;

Διαβάστε αναλυτικά:

Οι Φορείς του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης

  1. Το Εθνικό Σύστημα Διακυβέρνησης για τις Προστατευόμενες Περιοχές (εφεξής: «Σύστημα Διακυβέρνησης ΠΠ») συγκροτείται από τους δημόσιους φορείς που περιγράφονται στις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.
  2. Το Σύστημα Διακυβέρνησης ΠΠ διαρθρώνεται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
  3. Το Σύστημα Διακυβέρνησης ΠΠ σε κεντρικό επίπεδο αποτελείται από τους ακόλουθους φορείς:

α) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)

β) τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του άρθρου 27 του παρόντος.

γ) το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας των ΟΤΑ (α και β βαθμού),

δ) το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ασκεί τις αρμοδιότητές του κυρίως στον θαλάσσιο χώρο, τους λιμένες, τη χερσαία ζώνη αυτών και σε παράκτιους χώρους.

ε) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προωθεί τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας,

στ) το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που ασκεί την ψηφιακή πολιτική και προωθεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και

  1. Το Σύστημα Διακυβέρνησης ΠΠ σε περιφερειακό επίπεδο αποτελείται από τους ακόλουθους φορείς:

α) τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (καλούμενες εφεξής ΜΔΠΠ) του άρθρου 34 του παρόντος

β) τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

γ) τις Περιφέρειες και

δ) τους Δήμους.

  1. Το Σύστημα Διακυβέρνησης ΠΠ επικουρείται κατά την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στο Μητρώο του ΥΠΕΝ του άρθρου 41 του παρόντος.

Ποιος συντονίζει όλους τους παραπάνω φορείς; Η πυροσβεστική. Είναι δυνατόν να βγει ποτέ άκρη; Να υπάρξει μεταξύ όλων αυτών των φορέων συντονισμός δράσης; Όταν για παράδειγμα η Δασική Υπηρεσία ανήκει οργανικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και διοικητικά στο υπουργείο Εσωτερικών; Θα αστειεύεστε βέβαια… Εδώ στο ίδιο υπουργείο δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι υπάλληλοι του πρώτου ορόφου με τους υπαλλήλους του ισογείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.