ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι από τις ΗΠΑ για επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

αεροδρόμιο Καμπούλ
AP

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιθέσεων από παρακλάδια του ISIS στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους πολίτες τους να αποφεύγουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο επιθέσεων από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ενημέρωση ασφαλείας το Σάββατο έλεγε στους Αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά εξαιτίας πιθανών «απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες». Μόνο αυτοί που λάμβαναν μεμονωμένα οδηγία από αντιπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης θα έπρεπε να το κάνουν, όπως υπογραμμιζόταν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας λένε πως παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή απειλή επίθεσης του ISIS, και η οργάνωση δεν έχει απειλήσει δημόσια με επιθέσεις στην Καμπούλ.

Η αμερικανική οδηγία το Σάββατο ήρθε εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους έξω από το αεροδρόμιο και αναφορών για ποδοπάτημα ανθρώπων, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν, μετά την ανάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Είναι ασαφές το τι ακριβώς συνέβαινε στις πύλες του αεροδρομίου το Σάββατο, ωστόσο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Sky News είπε ότι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά ποδοπατούνταν μέχρι θανάτου, με Βρετανούς στρατιώτες να διασώζουν αυτούς που έβλεπαν να κινδυνεύουν. Ο ίδιος έκανε λόγο για «τη χειρότερη μέρα με διαφορά», προσθέτοντας πως εκτιμάται ότι είχαν σκοτωθεί άνθρωποι.

Σε ενημέρωση το Σάββατο το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι 17.000 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί από το αεροδρόμιο, μεταξύ των οποίων 2.500 Αμερικανοί πολίτες. Ένας αξιωματούχος είπε πως ένας «μικρός αριθμός» Αμερικανών και Αφγανών που οι ΗΠΑ ήθελαν να απομακρύνουν είχαν υποστεί παρενόχληση, και σε κάποιες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς καθ'οδόν προς το αεροδρόμιο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο BBC ότι η οδηγία εξεδόθη για να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλων πληθών έξω από τις πύλες του αεροδρομίου, και επειδή πλέον υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τους Αμερικανούς πολίτες σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου να λαμβάνουν «συγκεκριμένες οδηγίες» σχετικά με τον τρόπο μετακίνησής τους.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ματίνα Παγώνη