ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν σε G7: Είμαστε σε ρυθμούς για αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως 31/8 - «Παραθυράκι» παράτασης

Τζο Μπάιντεν
AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους ηγέτες της G7 την Τρίτη πως οι ΗΠΑ οδεύουν να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν ως την προκαθορισμένη προθεσμία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι ΗΠΑ είναι σε ρυθμούς για ολοκλήρωση της αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν ως τις 31 Αυγούστου, ανάλογα με τη συνεργασία από πλευράς των Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι Ταλιμπάν έχουν πει ότι όλες οι ξένες επιχειρήσεις εκκένωσης από τη χώρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Αυγούστου, με τον Λευκό Οίκο να σημειώνει ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να τηρήσει την προθεσμία, λόγω του αυξανόμενου κινδύνου επιθέσεων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, και έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ετοιμάσουν σχέδια για κάτι τέτοιο, αν χρειαστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» στην παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, επικαλούμενος μια απειλή από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι με κάθε μέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K (σ.σ. παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Οι ΗΠΑ έχουν απεγκλωβίσει από τα μέσα Αυγούστου «περισσότερους από 4.000 κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων και μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία με Αμερικανούς που ήταν εγγεγραμμένοι στην πρεσβεία στην Καμπούλ για να διαπιστώσουμε εάν βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν και να διευκολύνουμε την απομάκρυνση τους αν εκείνοι επιθυμούν να φύγουν», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στις ερχόμενες μέρες», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν κατευθύνεται για διαπραγματεύσεις στην Παντσίρ, αναμένοντας ότι η επαρχία αυτή του Αφγανιστάν, η οποία προβάλλει αντίσταση στο ισλαμιστικό κίνημα, θα παραδοθεί αμαχητί, δήλωσε μια πηγή των Ταλιμπάν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η πηγή σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ταξίδεψε για να έχει συνομιλίες με τον αρχηγό της τοπικής οργάνωσης, Αχμάντ Μασούντ, γιο του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ηγέτη της «Βόρειας Συμμαχίας», που πολεμούσε τους Ταλιμπάν και δολοφονήθηκε από τρομοκράτες πριν από 20 χρόνια.

«Μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν... έφτασε στην Πανσίρ σήμερα το πρωί. Η Πανσίρ αναμένεται να παραδοθεί χωρίς μάχη ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», είπε η πηγή.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίνι lockdown και στη Μεσσηνία – Παράταση σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο