ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σκληρή μάχη για τις αμβλώσεις στον απόηχο απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για νόμο στο Τέξας

σκληρή μάχη για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ
AP

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνείται να αναστείλει την ισχύ του νόμου στο Τέξας που απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα της κύησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε μια νίκη στους πολέμιους της άμβλωσης τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αρνούμενο να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο – τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση – δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία. Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Σημειώνεται πως, από πλευράς του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τον νέο νόμο στο Τέξας και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών.

Χαρακτηρίζοντας τον νόμο «ακραίο», είπε ότι παραβιάζει «κατάφωρα» τα δικαιώματα και θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στην πρόσβαση των γυναικών σε υγειονομική φροντίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters- BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mad Clip: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο δημοφιλής ράπερ

Mad Clip: Tα τελευταία post στο instagram - Εικόνες σοκ από το τροχαίο δυστύχημα

Θρίλερ στην Κυπαρισσία: Η τραγική ιστορία πίσω από το τσιμεντωμένο πτώμα- Η Μόνικα και ο No1 ύποπτος