ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Oι «27»της Ε.Ε αποφάσισαν να συντονισθούν για να διατηρήσουν παρουσία στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Oι «27»της Ε.Ε αποφάσισαν να συντονισθούν για να διατηρήσουν παρουσία στην Καμπούλ

Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να συντονισθούν για να διατηρήσουν μία ευρωπαϊκή παρουσία στην Καμπούλ, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που προκάλεσε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απο τη χώρα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να συντονισθούν για να διατηρήσουν μία ευρωπαϊκή παρουσία στην Καμπούλ, αλλά θα πρέπει «να το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί με τους ταλιμπάν, υπό αυστηρούς όρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει μία νέα αφγανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αποφασίσαμε να εργασθούμε κατά συντονισμένο τρόπο, να συντονίσουμε τις επαφές μας με τους ταλιμπάν, και μέσα φυσικής παρουσίας στην Καμπούλ (...) αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερντό της Σλοβενίας μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Αυτή η παρουσία έχει ως στόχο να επιτραπεί η συνέχιση της απομάκρυνσης προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν», διευκρίνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί με τους ταλιμπάν, υπό αυστηρούς όρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει μία νέα αφγανική κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργασθούμε με την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πράγμα που δεν σημαίνει αναγνώριση. Πρόκειται για μια επιχειρησιακή συνεργασία», εξήγησε .

Αυτή η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την συμπεριφορά της; κυβέρνησης, όπως στο να μην χρησιμοποιείται το Αφγανιστάν ως βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας προς άλλες χώρες και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των μέσων ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν θα πρέπει επίσης να σχηματίσει μία πολυμερή, αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση, να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε ξένους πολίτες και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν την χώρα, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ακρίβειας απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Mad Clip: Το «αντίο» της συντρόφου του Άννας Μαρίας Ηλιάδου