ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Αντικρουόμενες αναφορές από Ταλιμπάν και αντίσταση για την κοιλάδα του Παντσίρ

Τεθωρακισμένα στην κοιλάδα του Παντσίρ.
Τεθωρακισμένα στην κοιλάδα του Παντσίρ.
AP

ΟΙ Ταλιμπάν έχουν υποστηρίξει πως έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας του Παντσίρ, του τελευταίου προπυργίου το οποίο αντιστεκόταν.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν πως έχουν τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής επαρχίας του Παντσίρ, του τελευταίου θύλακα που εξακολουθούσε να τους αντιστέκεται.

Όπως μεταδίδει το BBC, έχουν λάβει χώρα σκληρές μάχες στην περιοχή, βόρεια της Καμπούλ, μεταξύ των Ταλιμπάν και των μαχητών της αντίστασης. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τη Δευτέρα κήρυξε νίκη για την ισλαμιστική οργάνωση, ωστόσο οι μαχητές της αντίστασης είπαν ότι ήταν ακόμα παρόντες σε «όλες τις στρατηγικές θέσεις» και «συνεχίζουν να πολεμούν».

«Οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει το Παντσίρ, απορρίπτω τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν» είπε ο Αλί Μαϊσάμ, εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν (NRF), στο BBC.

Σε tweet από λογαριασμό της οργάνωσης αναφέρεται πως «ο αγώνας κατά των Ταλιμπάν και των συνεργατών τους θα συνεχιστεί μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ελευθερία». Εικόνες στα social media δείχνουν μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά από την πύλη του κυβερνείου της επαρχίας. Το BBC γράφει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητά τους.

Στο Παντσίρ, το οποίο περικλείεται από βουνά, ζουν 150.000 – 200.000 άνθρωποι. Ήταν το επίκεντρο της αντίστασης κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και κατά την περίοδο που οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία το 1996-2001.

Την Κυριακή ο επικεφαλής του NRF, Αχμάντ Μασούντ, είπε πως ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, καλώντας τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Δεν υπήρξε απάντηση από πλευράς των Ταλιμπάν.

Δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς αριθμοί των νεκρών, μα και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει απώλειες. Το Σαββατοκύριακο το NRF είπε πως ο εκπρόσωπός του, Φαχίμ Ντάστι, και ένας από τους διοικητές του, ο Αμπντούλ Γουντόντ Ζάρα, είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις. Επίσης, σκοτώθηκαν ένας γνωστός στρατηγός των Ταλιμπάν και 13 σωματοφύλακές του.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Ουρές χιλιομέτρων σε Κηφισό και Αττική Οδό - Μποτιλιάρισμα και στο κέντρο της Αθήνας

«Για τη γυναίκα μου»: Έμπλεξε άσχημα ο Πέτρος Φιλιππίδης...

Mad Clip: Σήμερα η κηδεία του τράπερ - Θα μεταδοθεί live από YouTube