ΚΟΣΜΟΣ

Μπολσονάρο: Βαρουφάκης και 118 διεθνείς προσωπικότητες προειδοποιούν για πραξικόπημα στη Βραζιλία

O πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρο
O πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρο
ΑΡ

Πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βουλευτές και προσωπικότητες της Αριστεράς από όλο τον κόσμο στρέφονται κατά του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο,παραμονές των διαδηλώσεων της 7ης Σεπτεμβρίου. Σχεδιάζει πραξικόπημα προειδοποιούν και καλούν σε εγρήγορση.

«Η Δημοκρατία απειλείται με πραξικόπημα που θυμίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ» λένε. Με ανοιχτή επιστολή τους οι 119 υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι οπαδοί του Μπολσονάρο αύριο Τρίτη αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και ισοδυναμούν με εξέγερση στα πρότυπα της επίθεσης των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Υποστηρίζουν ότι οι πανεθνικές πορείες των υποστηρικτών του Μπολσονάρο εναντίον του ανώτατου δικαστηρίου και του Κογκρέσου, στις οποίες συμμετέχουν λευκοί ρατσιστές, μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας και δημόσιοι υπάλληλοι από κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, «πυροδοτούν φόβους για πραξικόπημα στην τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρώην πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, Καρολάιν Λούκας, η βουλευτής των Πρασίνων στη Βρετανία Καρολάιν Λούκας, ο Αργεντινός νομπελίστας και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αδόλφο Περέζ Εσκιβέλ.

Επισημαίνουν ότι στις 10 Αυγούστου, ο Μπολσονάρο «διηύθυνε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, καθώς οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο προωθούσαν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα της χώρας, κρίσιμες πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους».

Ο ίδιος ο πρόεδρος είπε στις 21 Αυγούστου ότι οι πορείες προετοιμάζονταν για μια «αναγκαία αντεπίθεση» εναντίον του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στο μήνυμά του υποστήριζε ότι το «κομμουνιστικό σύνταγμα» της Βραζιλίας είχε αφαιρέσει την εξουσία του και κατηγορούσε «τη δικαστική εξουσία, την αριστερά και ένα ολόκληρο σύστημα κρυφών συμφερόντων» για συνωμοσία εναντίον του.

Η ανοιχτή επιστολή τονίζει: «Τα μέλη του Κογκρέσου στη Βραζιλία έχουν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση της 7ης Σεπτεμβρίου έχει ως πρότυπο την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να «σταματήσουν την κλοπή με ψεύτικους ισχυρισμούς για εκλογική απάτη στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ανησυχούμε σοβαρά για την επικείμενη απειλή στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας - και είμαστε σε εγρήγορση για να τις υπερασπιστούμε πριν και μετά τις 7 Σεπτεμβρίου. Ο λαός της Βραζιλίας αγωνίστηκε εδώ και δεκαετίες για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία από τους στρατιωτικούς. Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Μπολσονάρο να τους την στερήσει τώρα ».

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο ζωγράφος που βρέθηκε κρεμασμένος στη Ραφήνα - Το 2013 είχε σκοτώσει τη μάνα του

Έρχεται αύξηση όλων των καθαρών μισθών από το 2022 - Υπολογίστε το όφελος

Μίκαελ Σουμάχερ: «Ραγδαία η βελτίωση της υγείας του» - Αποκαλύψεις από ντοκιμαντέρ του Netflix