ΚΟΣΜΟΣ

TotalEnergies: Επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων στο Ιράκ

TotalEnergies
AP

Η γαλλική TotalEnergies επιστρέφει στο Ιράκ με μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γαλλικός όμιλος TotalEnergies χαιρέτισε σήμερα την «επιστροφή (του) από τη μεγάλη πόρτα» στο Ιράκ με μια επένδυση το ύψος της οποίας ανακοίνωσε πως θα είναι περίπου 10 δισ. δολάρια.

Αυτό το ίδιο συμβόλαιο είχε εκτιμηθεί χθες, Κυριακή, σε 27 δισ. δολάρια από την ιρακινή κυβέρνηση, μια διαφορά που εξηγείται εφόσον ληφθούν υπόψη τα έξοδα εκμετάλλευσης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πατρίκ Πουγιανέ βρισκόταν χθες, Κυριακή, στη Βαγδάτη για να μονογράψει με την κυβέρνηση τη συμφωνία, η οποία θα είναι διάρκειας 25 ετών.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Ισμαήλ είχε μιλήσει για συνολική αξία «27 δισ. δολαρίων», από τα οποία μια επένδυση 10 δισ. στις υποδομές.

«Όταν το υπουργείο λέει 27 δισ., πρόκειται για το 'Capex' (σ.σ.: κεφαλαιουχικές δαπάνες) συν το 'Opex' (λειτουργικές δαπάνες)», είχε διευκρινίσει χθες ο Πατρίκ Πουγιανέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Και το Opex είναι τα κόστη και έχουμε έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε» αυτές τις δαπάνες, πρόσθεσε.

Σήμερα ο TotalEnergies επιβεβαίωσε με ανακοίνωση πως τα σχέδιά του στο Ιράκ αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση περίπου 10 δισ. δολαρίων» (περίπου 8,4 δισ. ευρώ), χωρίς να αναφερθεί σε άλλα ποσά. «Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή μας από τη μεγάλη πόρτα στο Ιράκ, χώρα όπου η Εταιρεία μας γεννήθηκε το 1924», δήλωσε ο Πουγιανέ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο ζωγράφος που βρέθηκε κρεμασμένος στη Ραφήνα - Το 2013 είχε σκοτώσει τη μάνα του

Έρχεται αύξηση όλων των καθαρών μισθών από το 2022 - Υπολογίστε το όφελος

Μίκαελ Σουμάχερ: «Ραγδαία η βελτίωση της υγείας του» - Αποκαλύψεις από ντοκιμαντέρ του Netflix