ΚΟΣΜΟΣ

Iαπωνία: Και τρίτος θάνατος μετά από εμβολιασμό με μολυσμένο σκεύασμα της Moderna

Eμβολιασμός στην Ιαπωνία
Eμβολιασμός στην Ιαπωνία

Τρεις άνθρωποι πέθαναν αφού είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19 στην Ιαπωνία. Οι δόσεις ανήκαν σε παρτίδες του εμβολίου που αργότερα ανακλήθηκαν.

Ένας 49χρονος άνδρας πέθανε την επόμενη μέρα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης εμβολίου, αν και οι αρχές δήλωσαν ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη αιτιώδης σύνδεσμος.

O άνδρας πέθανε στην Ιαπωνία αφού έλαβε μία από τις τρεις παρτίδες εμβολίων Moderna από τότε που ταυτοποιήθηκε ότι ήταν μολυσμένες. Έκανε τη δεύτερη δόση στις 11 Αυγούστου και πέθανε την επόμενη ημέρα.

Το μόνο γνωστό θέμα υγείας του ήταν η αλλεργία στο φαγόπυρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα. Όπως και με τους δύο προηγούμενους θανάτους, το υπουργείο δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη εξακριβώσει εάν ο τελευταίος θάνατος συνδέεται με το εμβόλιο.

Η δόση προήλθε από τις ίδιες παρτίδες που βρέθηκαν να έχουν θραύσματα από ανοξείδωτο χάλυβα, οδηγώντας σε ανάκληση 1,63 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Moderna στις 26 Αυγούστου. Οι τρεις παρτίδες κατασκευάστηκαν στην Ισπανία βάσει σύμβασης από τη Moderna.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον πιο πρόσφατο θάνατο, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε κοινή δήλωση με τον τοπικό διανομέα Takeda Pharmaceutical, λέγοντας: «Η σπάνια παρουσία σωματιδίων από ανοξείδωτο χάλυβα στο εμβόλιο Moderna Covid-19 δεν αποτελεί αδικαιολόγητο κίνδυνο για την ασφάλεια του ασθενούς και δεν επηρεάζει αρνητικά το προφίλ οφέλους / κινδύνου του προϊόντος.»

Στις αρχές του περασμένου μήνα, δύο άντρες γύρω στα 30 χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου Moderna.

Οι μολυσματικοί παράγοντες που πιστεύεται ότι είναι κομμάτια καουτσούκ από πώματα φιαλιδίων που εισήλθαν στο υγρό του εμβολίου λόγω λανθασμένα εισηγμένων βελόνων βρέθηκαν στην Οκινάουα, την Γκούνμα και την Καναγκάουα στο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα μεταξύ εκείνων που έλαβαν τα μολυσμένα εμβόλια, τα οποία προήλθαν από διαφορετικές παρτίδες από εκείνα που ανακλήθηκαν προηγουμένως.

Περισσότερα από 500.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα από τις τρεις ελαττωματικές παρτίδες, σύμφωνα με τον υπουργό που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα εμβολίων, Τάρο Κόνο.

Τα περισσότερα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται από την Pfizer, αν και έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 12,2 εκατομμύρια δόσεις Moderna.

Το 48% του πληθυσμού στην Ιαπωνία είναι πλήρως εμβολιασμένο και περισσότερο από το 59% έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Οι νέες μολύνσεις στο Τόκιο έπεσαν κάτω από τις 1.000 τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Οριστική δικαστική απόφαση - Καμία ανάμειξη στην κηδεία από την οικογένεια

Κορονοϊός: Οι άγνωστες παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer - Τι έδειξε νέα έρευνα

Ένοπλες Δυνάμεις: «Μολών Λαβέ» στον Ερντογάν - Έτσι απαντούν στα περί αποστρατικοποίησης νησιών