ΚΟΣΜΟΣ

Ig Nobel: Έρευνα για κρεμασμένο ανάποδα ρινόκερο στους νικητές της «παρωδίας των Νόμπελ»

ρινόκερος
AP

Ένα πείραμα με ρινόκερους που ήταν κρεμασμένοι ανάποδα, για να διαπιστωθεί πώς επηρεάζονται τα ζώα, πήρε ένα από τα φετινά Ig Nobel.

Ένα περίεργο πείραμα, στο πλαίσιο του οποίου ρινόκεροι κρέμονταν ανάποδα για να διαπιστωθεί πώς θα επηρεάζονταν τα ζώα, έλαβε ένα από τα φετινά βραβεία Ig Nobel – γνωστά και ως «παρωδία των Νόμπελ».

Μεταξύ των άλλων ερευνών που αναδείχθηκαν ήταν έρευνες για τα βακτήρια σε τσίχλες κολλημένες σε πεζοδρόμια και ο έλεγχος των κατσαρίδων στα υποβρύχια.

Όπως σημειώνει το BBC, τα βραβεία – που δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο διάσημα με τα «πραγματικά» Νόμπελ – φέτος απονεμήθηκαν online και όχι όπως γίνεται συνήθως, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λόγω Covid-19.

To χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research λέει πως τα Ig Nobel προορίζονται να κάνουν τον κόσμο να γελάσει πρώτα, μα και να σκεφτεί μετά.

Ως προς την έρευνα για τους κρεμασμένους ανάποδα ρινόκερους, θα αναρωτιόταν κανείς το πολύ απλό: Γιατί να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, να κρεμάσει ανάποδα 12 ρινόκερους για 10 λεπτά; Η απάντηση είναι πως ο κτηνίατρος Ρόμπιν Ράντκλιφ του Πανεπιστημίου Κορνέλ και συνάδελφοί του το έκαναν αυτό στη Ναμίμπια για να δουν εάν η υγεία των ζώων βλάπτεται όταν μεταφέρονται έτσι, καθώς πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται πολύ πλέον στην Αφρική, για τη μεταφορά ρινόκερων από βιότοπο σε βιότοπο. Ωστόσο κανείς δεν είχε κάνει έρευνες για να δει αν και πόσο μπορεί να επηρεάζονται τα όργανα και οι ζωτικές λειτουργίες των ζώων όταν πετούν κρεμασμένα ανάποδα.

«Η Ναμίμπια δεν ήταν η πρώτη χώρα που μετέφερε ρινόκερους ανάποδα με ελικόπτερα, μα ήταν η πρώτη που έκανε ένα βήμα πίσω και είπε ‘ας το δούμε αυτό και ας βρούμε αν είναι ασφαλές για τους ρινόκερους’».

Όπως προέκυψε, τα ζώα ανταποκρίνονταν μια χαρά – για την ακρίβεια υπάρχουν στοιχεία πως οι ρινόκεροι τα πάνε καλύτερα σε αυτή τη στάση από ό,τι ξαπλώνουν στο πλευρό ή κανονικά (με το στήθος κάτω).

Όπως είθισται με τα Ig Nobels, τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν από πραγματικούς Νομπελίστες. Οι νικητές πήραν τρόπαια τα οποία έπρεπε να συναρμολογήσουν μόνοι τους από ένα pdf και ένα χρηματικό βραβείο σε ρευστό υπό τη μορφή ενός πλαστού χαρτονομίσματος των 10 τρισ. δολαρίων Ζιμπάμπουε.

Αναλυτικά οι νικητές ήταν οι εξής:

Βιολογία: Σουζάν Σετζ, για την ανάλυση του νιαουρίσματος, του γουργουρίσματος και άλλων ειδών επικοινωνίας ανθρώπου- γάτας.

Οικολογία: Λεϊλά Σαφάρι, για την ταυτοποίηση των βακτηρίων σε τσίχλες σε πεζοδρόμια.

Χημεία: Γιοργκ Βίκερ, για τη χημική ανάλυση του αέρα μέσα στα σινεμά, για να διαπιστωθούν τα επίπεδα βίας, σεξ, αντικοινωνικής συμπεριφοράς, χρήσης ναρκωτικών και ακατάλληλης γλώσσας στην ταινία που προβάλλεται.

Οικονομικά: Πάβλο Μπλαβάτσκι, για την ανακάλυψη πως τα επίπεδα παχυσαρκίας των πολιτικών μιας χώρας ίσως αποτελούν καλή ένδειξη του επιπέδου διαφθοράς σε αυτήν.

Ιατρική: Ολτσάι Τσεμ Μπουλούτ, που έδειξε ότι οι οργασμοί στο σεξ μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικοί με τα αποσυμφορητικά στη βελτίωση της αναπνοής από τη μύτη.

Ειρήνη: Ήθαν Μπεσέρις, για τη διερεύνηση της υπόθεσης πως οι άνθρωποι ανέπτυξαν γένια για να προστατεύονται από γροθιές στο πρόσωπο.

Φυσική: Αλεσάντρο Κορμπέτα, για πειράματα σχετικά με τον λόγο που οι πεζοί δεν συγκρούονται συνέχεια με άλλους πεζούς.

Κινητική: Χισάσι Μουρακάμι, για πειράματα με σκοπό να διαπιστωθεί γιατί οι πεζοί κάποιες φορές συγκρούονται με άλλους πεζούς.

Εντομολογία: Τζον Μαλρέναν Τζούνιορ, για έρευνα πάνω σε μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο των κατσαρίδων στα υποβρύχια.

Μεταφορά: Ρόμπιν Ράντκλιφ, για το πείραμα με τη μεταφορά ρινόκερων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Nέα μέτρα: Αλλάζουν όλα από 13 Σεπτεμβρίου - Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους

Ο απρόβλεπτος ανασχηματισμός, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και τα «ρέστα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Υπόθεση Σεμέδο-Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανοίγουν» κινητά μετά τις καταγγελίες της μητέρας της 17χρονης