MEETING POINT

Ο απρόβλεπτος ανασχηματισμός, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και τα «ρέστα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

ΔΕΘ 2021
Άρθρο της Όλγας Τρέμη στο Newsbomb
Intime News

Νυν υπέρ πάντων η ΔΕΘ; Πάντως εκεί, στην Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα «δώσει ρέστα» φιλοδοξώντας να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και να μετατοπίσει τον δημόσιο διάλογο από το μέτωπο των ευθυνών στο πεδίο της ανάπτυξης και της προοπτικής των «καλύτερων ημερών» και των πολλαπλών ευκαιριών για τον πολίτη.

Το γεγονός ότι η διαχείριση της πύρινης λαίλαπας ήταν (τουλάχιστον) ανεπιτυχής έχει συζητηθεί κατά κόρον. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την (αντικειμενική) ευθύνη για την μείζονα καταστροφή.

Αυτό που ούτε γνωστό ήταν, ούτε θα μπορούσε εύκολα κάποιος να το φανταστεί αφορά στον ανασχηματισμό ο οποίος από προωθητικό εργαλείο της κυβερνητικής εικόνας μετατράπηκε σε ευκαιρία για την αντιπολίτευση, και μάλιστα σε συσκευασία δώρου!

Οι ανασχηματισμοί γίνονται για να βελτιωθεί η λειτουργία και η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος (θεωρητικά τουλάχιστον γιατί στην πράξη σπανίως συμβαίνει), κυρίως όμως για λόγους επικοινωνιακούς οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ το τριήμερο που διαρκούν οι εντυπώσεις του εγχειρήματος αυτού καθεαυτού. Τι συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση; Πολλαπλά μπερδέματα με κορυφαίο το φιάσκο Αποστολάκη.

Ισχύει άραγε η ρήση «ήταν στραβό το κλίμα (πυρκαγιές) το ‘φαγε και ο γάιδαρος»; Αξίζει τον κόπο να το συζητήσουμε: Πρώτα απ’ όλα οι πυρκαγιές παρά την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν – η οποία σύμφωνα με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της κοινής γνώμης οφείλεται σε κρατική ανεπάρκεια - δεν φαινόταν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ανατροπή ή έστω ουσιώδη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Επομένως, έκλεισε αυτό το κεφάλαιο; Η απάντηση είναι θα δείξει. Γιατί στην απλή αριθμητική υπάρχει η πρόσθεση, υπάρχει και ο πολλαπλασιασμός. Εν ολίγοις, ο ανασχηματισμός μετατράπηκε σε δεύτερο απρόβλεπτο παράγοντα και μένει τώρα να εκτιμηθεί (και να μετρηθεί δημοσκοπικά) κατά πόσο οι δύο αυτοί παράγοντες θα αθροιστούν και κατά πόσο αυτό το γεγονός θα επηρεάσει την έως τώρα παγιωμένη υπεροχή της κυβέρνησης στους βασικούς τομείς καθώς επίσης και τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών.

Και όλα αυτά επειδή ο ναύαρχος είπε τελικά όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή ο πρώτος επιλαχών είναι αποτέλεσμα εισαγωγής από άλλη χώρα, ή επειδή μπήκε ο Θάνος Πλεύρης στην κυβέρνηση; Επιπροσθέτως, δε, επειδή όλα αυτά συνέβησαν πριν προλάβει το πανελλήνιο να συνέλθει από το σοκ του Αυγούστου;

Δεν είμαι μάντης αλλά εκτιμώ ότι ο ανασχηματισμός προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις για προφανείς λόγους. Τουλάχιστον προβληματισμό για έλλειψη σοβαρότητας στην περίπτωση Αποστολάκη. Τουλάχιστον σκεπτικισμό και ενδεχομένως πικρία σε μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ που ανήκουν στην λαϊκή δεξιά για την ενίσχυση της παρουσίας στην κυβέρνηση στελεχών κεντρώας - κεντροαριστερής προέλευσης. Τουλάχιστον τσαντίλα σε τμήμα της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος όπου κάποιοι βουλευτές αναρωτιούνται γιατί άραγε έχουν αποτύχει στα test επάρκειας. Τουλάχιστον αμηχανία στους ψηφοφόρους που προέρχονται από την κεντροαριστερά εν μέρει γιατί επαναχρησιμοποιήθηκε η δεξαμενή του ΛΑΟΣ, αλλά και γιατί απομακρύνθηκε το «δικό της παιδί», ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδη, ο οποίος παρεμπιπτόντως συνδέεται με σημαντικές επιτυχίες στο υπουργείο που μόλις αναγκάστηκε να αποχαιρετίσει.

Όλα αυτά πάντως θα πρέπει να συναξιολογηθούν με το γεγονός ότι ουσιαστικά μιλάμε για αυτογκόλ από την στιγμή που η κυβέρνηση, έως τώρα τουλάχιστον, δεν είχε απέναντί της ισχυρό αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο συλλογικό υποσυνείδητο ως κόμμα με δύο πρόσωπα: Το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα που επιχειρεί να διαμορφώσει προφίλ σοβαρότητας και μετριοπάθειεας και το πρόσωπο που σχηματίζεται από τους πολυπληθείς οπαδούς της σχολής Πολάκη. Στους συμψηφισμούς, συνήθως, το αποτέλεσμα τείνει προς το μηδέν.

Απομένει κατά συνέπεια να αποδειχθεί εάν έχει προκληθεί – αυτοτελώς – ζημιά μεγαλύτερου βάθους στο προφίλ της κυβέρνησης. Που θα φανεί και από το κατά πόσο τα δύο μικρότερα κόμματα τα οποία λειτουργούν ως, ένθεν κακείθεν, χώροι υποδοχής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, θα δουν τα ποσοστά τους να ενισχύονται στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Κυριακή κοντή γιορτή!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Κορονοϊός - Nέα μέτρα: Αλλάζουν όλα από 13 Σεπτεμβρίου - Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους

Αυξήσεις στις τιμές από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις το α΄ εξάμηνο του 2021

Υπόθεση Σεμέδο-Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανοίγουν» κινητά μετά τις καταγγελίες της μητέρας της 17χρονης