ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα φέρει αστάθεια

εμβόλιο
AP

Η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα προκαλέσει αστάθεια, λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σέφκοβιτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Βρετανία αναφορικά με το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς κάτι τέτοιοι θα οδηγούσε μόνο σε αστάθεια και αβεβαιότητα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, που επιβλέπει τις μετά το Brexit σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία, ανέφερε σε ομιλία ότι το πρωτόκολλο χρειάζεται να εφαρμοστεί σωστά και ότι δεν αποτελεί αιτία προβλημάτων, αλλά τη μοναδική λύση.

«Η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου –όπως προτείνει η βρετανική κυβέρνηση— θα σημαίνει αστάθεια, αβεβαιότητα και έλλειψη προβλεψιμότητας στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο ομιλία του στο Queen's University στο Μπέλφαστ.

Βάσει του πρωτοκόλλου, η Βρετανία συμφώνησε να αφήσει ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ισχύ στη Βόρεια Ιρλανδία και να δεχθεί ελέγχους για τα προϊόντα που φθάνουν από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο έχει έκτοτε διαμηνύσει ότι η ρύθμιση αυτή δεν αποδίδει και ότι θέλει να την αλλάξει.

Ο Σέφκοβιτς, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη βρετανική επαρχία, δήλωσε ότι η ΕΕ επιδιώκει λύσεις για όλους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών και που αντιτίθενται στο πρωτόκολλο.

«Γνωρίζω ότι είναι δυνατόν να συνεργαστούμε, εάν πέσουν οι τόνοι και στις δύο πλευρές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πνεύμα συμβιβασμού πρέπει να είναι αμοιβαίο.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, του DUP, απείλησε χθες να αποχωρήσει από την κυβέρνηση της περιοχής αν δεν αρθούν όλα τα εμπόδια μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να συνεργαστεί με τη Βρετανία για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αλλά οι όποιες λύσεις μπορούν απλά να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του Brexit, όχι να τις απομακρύνουν εντελώς, δεδομένης της επιλογής του Λονδίνου να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος του πρωτοκόλλου στην καθημερινή ζωή στη Βόρεια Ιρλανδία, διατηρώντας παράλληλα την ειδική της πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννινα: Αυτοκτόνησε 25χρονος - Πήδηξε στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ξανά στο νοσοκομείο ο παρουσιαστής

Υπόθεση Σεμέδο-Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανοίγουν» κινητά μετά τις καταγγελίες της μητέρας της 17χρονης