ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν με νομική δράση τον Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πολίτες εμβολιάζονται στις ΗΠΑ
Πολίτες εμβολιάζονται στις ΗΠΑ
AP

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί απειλούν να σύρουν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στο δικαστήριο για το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ να αναγκάσει τις επιχειρήσεις είτε να απαιτήσουν απο τους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, είτε να υποβάλλονται συχνά σε τεστ

Επιφανείς κυβερνήτες των Ρεπουμπλικανών θέλουν να εμποδίσουν το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας και να επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

Ξεχειλίζει η οργή των Ρεπουμπλικανών

Ο Ντάγκ Ντάσεϊ, κυβερνήτης της Αριζόνα, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι υιοθετεί μια «δικτατορική προσέγγιση», δείχνοντας πόσο βαθύ έχει γίνει το πολιτικό χάσμα της χώρας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Μπράιαν Κεμπ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Τζόρτζια έγραψε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης: «Θα ακολουθήσω κάθε νόμιμη επιλογή που διαθέτει η πολιτεία της Τζόρτζια για να σταματήσει αυτή η κατάφωρα παράνομη ενέργεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Η Kρίστι Νόεμ, κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, έγραψε με τη σειρά της στο Twitter: «Η Νότια Ντακότα θα σταθεί όρθια για να υπερασπιστεί την ελευθερία. @JoeBiden τα λέμε στο δικαστήριο.» Και ο κυβερνήτης της Νεμπράσκα Πιτ Ρίκετς χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Μπάιντεν «κατάφωρη παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας».

Στο σχετικό ανακοινωθέν του πρόσθεσε: «Οι ίδιοι οι Αμερικανοί, όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι υπεύθυνοι για την προσωπική τους υγεία. Δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να τους επιβάλλει επιλογές. Η Νεμπράσκα είναι αντίθετη στην προσέγγιση του προέδρου Μπάιντεν και θα συνεργαστούμε με τον γενικό εισαγγελέα για να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές μας».

Ο κ. Μπάιντεν επισκέφθηκε ένα σχολείο στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή και μίλησε για τα σχέδιά του και συγκεκριμένα για το πώς η διοίκησή του προσπαθεί να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά ακόμη και όταν ο ιός εξαπλώνεται. Στην ομιλία του στηλίτευσε τη «μειονότητα» των Αμερικανών η οποία, όπως τόνισε, υποστηριζόμενη από μια «μειονότητα πολιτικών», εμποδίζει τις ΗΠΑ να «γυρίσουν τη σελίδα» της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αρνούμενη να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο περίπου 140.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε μέρα και 1.000 πεθαίνουν απο κορονοϊό.

Νέοι κανόνες

Ο Μπάιντεν είπε ότι είχε ζητήσει από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Osha), η οποία ειναι υπεύθυνη για τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας των ΗΠΑ, να θεσπίσει κανόνες που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους είτε να εμβολιαστούν είτε να κάνουν τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Εναπόκειται τώρα στην αρμόδια υπηρεσία να καθορίσει το πεδίο εφαρμογής αυτών των νόμων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα αποδείξουν την κατάσταση του εμβολιασμού τους και εάν οι κανόνες θα ισχύουν για όσους εργάζονται εξ αποστάσεως.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης είπε ότι η Osha θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες έως και 14.000 δολάρια σε περίπτωση παράβασης, εάν δεν συμμορφώνονται δηλαδή με τον τελικό κανόνα.

Ο Μπάιντεν ενίσχυσε επίσης την εντολή εμβολίασμού για άτομα που εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα οποία δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνουν συχνά τεστ, ως εναλλακτική λύση έναντι του εμβολιασμού. Ο πρόεδρος είπε ότι λαμβάνει αυτά τα μέτρα επειδή οι εμβολιασμένοι «στερεύουν απο υπομονή» με εκείνους που συνεχίζουν να αρνούνται να εμβολιαστούν.

Μεγάλοι ομίλοι επιχειρήσεων, όπως το Business Roundtable χαιρέτισαν την απόφασή του, ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κίνησή του είναι δημοφιλής στις λεγόμενες αμφίρροπες δημοσκοπικά πολιτείες (swing states) τις οποίες ο Μπάιντεν πρέπει να κερδίσει το επόμενο έτος για να διατηρήσει την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο.

Ο πολιτικός αρθρογράφος Γκρεγκ Σάρτζεντ έγραψε στο Twitter την Πέμπτη: «Η ιδέα ότι η οργή των αντιεξουσιαστών θα έχει άσχημες πολιτικές συνέπειες για τους Δημοκρατικούς είναι άστοχη. Και αυτό γιατί οι Δημοκρατικοί θα ενεργοποιηθούν επίσης μετά από αυτό, ιδιαίτερα εκείνοι που χρειάζονται οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές». Το μήνυμά του αναδημοσιεύτηκε από τον Ρον Κλέιν, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΔΕΘ 2021: Πακέτο φοροελαφρύνσεων, στήριξη εργαζομένων-επιχειρήσεων και νέων

Σύλληψη μοντέλου για κοκαΐνη: Ψάχνουν τα «μεγάλα κεφάλια» - «Δύσκολος στόχος» ο σύντροφός της

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση - Η κατάθεση «κλειδί» της συμβούλου ψυχικής υγείας