ΚΟΣΜΟΣ

Iσπανία: Εικόνες Αποκάλυψης από το ηφαίστειο στα Κανάρια Νησιά – Η όγδοη έκρηξη εδώ και 550 χρόνια

Το ηφαίστειο στα Κανάρια
Το ηφαίστειο στα Κανάρια
ΑΡ

To ηφαίστειο Koύμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας εξερράγη την Κυριακή μετά από μια έντονη σεισμική δραστηριότητα που διήρκησε μια εβδομάδα. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς 

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Πυκνή ροή λάβας καταστρέφει σπίτια και απειλεί περισσότερες περιοχές, με αποτέλεσμα οι αρχές στη Λα Πάλμα να συνεχίζουν την προληπτική εκκένωση περιοχών. Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν το βράδυ της Κυριακής.

«Πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί» δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) καθώς το ηφαίστειο συνέχισε να εκτοξεύει τέφρα και λάβα στα νότια του νησιού. Η ροή λάβας ύψους 15 μέτρων έχει ήδη «καταπιεί» 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο και τμήματα δρόμων, δήλωσε ο δήμαρχος Σέρχιο Ροντρίγκεζ στον ραδιοφωνικό σταθμό TVE.

Τώρα εξαπλώνεται στο γειτονικό χωριού Los Llanos de Aridane όπου εκατοντάδες σπίτια κινδυνεύουν, είπε. Οι Αρχές παρακολουθούν την τροχιά της λάβας, ενώ η τοπική αεροπορική εταιρεία Binter ακύρωσε τέσσερις πτήσεις από και προς το νησί Λα Γκομέρα.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων ανέφερε την αρχική έκρηξη λίγο μετά τις 3 μ.μ τα ξημερώματα. Ο Βίκτορ Τόρες πρόεδρος των Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι έχουν καταλύσει σε σπίτια συγγενών ή φίλων, ενώ αρκετοί μένουν σε καταφύγια μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.

Η Λα Πάλμα, με πληθυσμό 85.000 κατοίκων, είναι ένα από τα οκτώ ηφαιστειακά νησιά στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας, στα δυτικά παράλια της Αφρικής. Στο πλησιέστερο σημείο τους, τα νησιά απέχουν 100 χιλιόμετρα από το Μαρόκο.

Ένας σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε πριν από την έκρηξη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή γνωστή ως Cabeza de Vaca στη δυτική πλαγιά, όπου η κορυφογραμμή κατεβαίνει προς την ακτή. Λίγο μετά την αρχική έκρηξη που συγκλόνισε την περιοχή, μια ροή πυκνής, μαύρης λάβας άρχισε να απειλεί σπίτια.

LIVE εικόνα:

Ο Ιταίθα Ντομίνγκες, επικεφαλής σεισμολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωλογίας της Ισπανίας, τόνισε ότι αν και είναι πολύ νωρίς για να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η έκρηξη, οι προηγούμενες «εκρήξεις στα Κανάρια Νησιά διήρκησαν εβδομάδες ή και μήνες».

Οι επιστήμονες μέτρησαν 22.000 δονήσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας γύρω από το Κούμπρε Βιέχα, πριν από την έκρηξη. Η ομάδα του Ινστιτούτου Γεωλογικής Εξόρυξης της Ισπανίας χρησιμοποίησε drones για να παρακολουθήσει τη σεισμική δραστηριότητα.

Το Κούμπρε Βιέχα (Παλιά Κορυφή) είναι μια αλυσίδα ηφαιστείων που εξερράγησαν για τελευταία φορά το 1971, όταν ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του καθώς έβγαζε φωτογραφίες κοντά στις ροές λάβας.

Η Λα Πάλμα έχει αρκετούς ηφαιστειακούς κρατήρες, συμπεριλαμβανομένου του Σαν Αντόνιο, αλλά μόνο ο Κούμπρε Βιέχα είναι ενεργός. Το ηφαίστειο έχει εκραγεί οκτώ φορές από τότε που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή στην Ισπανία τον 15ο αιώνα. Μαζί με την Τενερίφη, η Λα Πάλμα είναι το πιο ηφαιστειακά ενεργό από τα Κανάρια Νησιά.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα χθες Κυριακή το βράδυ για να συνομιλήσει με την τοπική κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκρηξης του ηφαιστείου.

«Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι» τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Δεν είχα δει την εικόνα μου, γυρνούσα το κεφάλι μου από την άλλη»

Πέτρος Φιλιππίδης: Ολόκληρη η απολογία του - «Εμμονική η καταγγέλουσα», «είχα έρθει σε δύσκολη θέση»

Καιρός: Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη – Έρχονται επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες