ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ φεύγει, ο «μερκελισμός» μένει - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ φεύγει, ο «μερκελισμός» μένει - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Για περισσότερα από 16 χρόνια, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής για πρώτη φορά μετά από χρόνια η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας θα λάμψει δια της απουσίας της. 

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι αποχαιρετούν τη «Μητερούλα» τους (Mutti), η κληρονομιά της ωστόσο μένει. Η Μέρκελ, η καγκελάριος...των ρεκόρ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες.

Οι θαυμαστές της την αποχαιρετούν ως την τελευταία αρχηγό του ελεύθερου κόσμου, μία «σύγχρονη Ζαν ντ'Αρκ», μία πολιτικό, μετρ των διαπραγματεύσεων που άλλαξε όχι μόνο τη χώρα της, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικριτές της εστιάζουν στην έλλειψη τολμηρής ηγεσίας, ιδιαίτερα ενόψει μιας πιο επιθετικής Ρωσίας και της ανερχόμενης κινεζικής δύναμης.

Η Μέρκελ ενσαρκώνει τον πραγματισμό και όχι το όραμα. Η περιβόητη αυτοσυγκράτησή της, η στοχαστικότητα και η πολιτική των μικρών βημάτων ερμηνεύονται ταυτόχρονα θετικά ως διάθεση συμβιβασμού, αλλά και αρνητικά ως σύμβολο ακινησίας.

Στα 16 χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία, είδε να αλλάζουν πολλοί ηγέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και οδήγησε την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και κατ' επέκταση, την υπόλοιπη γηραιά ήπειρο-μέσα από πολλούς φαύλους κύκλους κρίσεων, από τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης μέχρι το μεταναστευτικό και την συνεχιζόμενη πανδημία.

Η Μέρκελ αποχωρεί απο την παγκόσμια σκηνή με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό της και μία δημοτικότητα που θα ζήλευαν πολλοί επίδοξοι διάδοχοί της. Στη νοσταλγία για την ίδια και την εποχή της, αλλά και την αίσθηση ασφάλειας που δημιουργούσε στους πολίτες, απέδιδαν οι αναλυτές το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, παραμονές της μεγάλης αναμέτρησης.

Όσο για το μέλλον της μετά την καγκελαρία, παραμένει άγνωστο. «Το όνειρό μου να ταξιδέψω με τον Υπερισιβηρικό Σιδηρόδρομο στη Ρωσία ή και να επισκεφθώ τα Βραχώδη Όρη, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχω προγραμματίσει κάτι», είχε δηλώσει παλαιότερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.