ΚΟΣΜΟΣ

Aφγανιστάν: Ρήγμα στις σχέσεις Μπάιντεν με το Πεντάγωνο; Η συμβουλή που αγνόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Αμερικανοί στρατηγοί καταθέτουν στο Κογκρέσο για το Αφγανιστάν
Αμερικανοί στρατηγοί καταθέτουν στο Κογκρέσο για το Αφγανιστάν
AP

Δύο κορυφαίοι στρατηγοί είχαν συμβουλέψει τον πρόεδρο Μπάιντεν να διατηρήσει στο Αφγανιστάν 2500 στρατιώτες. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν, απάντησε ο Λευκός Οίκος

Τουλάχιστον δύο κορυφαίοι στρατηγοί είχαν καλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Η κατάθεση των στρατηγών Mάρκ Μίλεϊ και Φρανκ ΜακΚένζι στο Κογκρέσο φαίνεται πως δεν συνάδει με τις δηλώσεις Μπάιντεν, ο οποίος έχει πειότι δεν θυμάται καμία τέτοια συμβουλή.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, αφού προέλασαν ταχύτατα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο στρατηγός Μίλεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης.

Οι δύο στρατηγοί των ΗΠΑ κατέθεσαν χθες στην επιτροπή ένοπλων δυνάμεων της Γερουσίας μαζί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Η κατάθεση σημειώνεται εβδομάδες μετά τη χαοτική απόσυρση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι ξένες δυνάμεις προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους πολίτες τους απο τη χώρα και χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί εκλιπαρούσαν για τη διάσωσή τους.

Μια επίθεση αυτοκτονίας σκότωσε 182 άτομα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αποχώρησης. Δεκατρείς Αμερικανοί υπάλληλοι και τουλάχιστον 169 Αφγανοί είχαν χάσει τη ζωή τους κοντά στην πύλη του αεροδρομίου στις 26 Αυγούστου.

Η πρόταση και η διάψευση

Ο στρατηγός ΜακΚένζι, ο οποίος ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ επέβλεπε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, σε σχετική ερώτηση Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών είπε ότι είχε προτείνει την διατήρηση μιας μικρής δύναμης 2.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφο του ABC στις 19 Αυγούστου ότι δεν θυμάται να του δίνει κάποιος ανάλογη συμβουλή.
Ο στρατηγός Μίλεϊ είπε ότι είχε συμφωνήσει με τη σύσταση, αλλά όταν ρωτήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Νταν Σάλιβαν της Αλάσκα αν τα σχόλια του Μπάιντεν συνιστούσαν «ψευδή δήλωση», αρνήθηκε να δώσει άμεση απάντηση.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι ασχολήθηκε με το θέμα. «Ο πρόεδρος εκτιμά τις ειλικρινείς συμβουλές των ... στρατηγών και του στρατού», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί πάντα με αυτές». Πρόσθεσε επίσης ότι εάν τα στρατεύματα παρέμεναν στη χώρα μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου οι ΗΠΑ θα ήταν τώρα σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν.

Η Ψάκι έκανε το παραπάνω σχόλιο επιδιώκοντας να αποσαφηνίσει μια εμφανή διαφοροποίηση μεταξύ της επιμονής του προέδρου Μπάιντεν ότι δεν υπήρξε χάσμα μεταξύ των συμβούλων του σχετικά με την απόσυρση και της δήλωσης ενός στρατηγού ότι ο αμερικανικός στρατός ήθελε να αφήσει μια ομάδα στρατευμάτων σε αυτήν τη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης

Ατέλειωτος «Γολγοθάς» για την Μυρτώ: Για αποκατάσταση στη Γερμανία εννέα χρόνια μετά την επίθεση

Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια - «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»