ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το δύσκολο «πάζλ» του κυβερνητικού συνασπισμού - Συναρμολόγηση για δυνατούς λύτες

Αφίσα της Μέρκελ έξω απο τη Φρανκφούρτη
Αφίσα της Μέρκελ έξω απο τη Φρανκφούρτη
ΑΡ

Γερμανικές εκλογές: Τρία εικοσιτετράωρα μετά τις κρίσιμες κάλπες στο Βερολίνο, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα. Το μόνο βέβαιο ειναι οτι στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα στην μετά Μέρκελ εποχή, θα λάβουν μέρος δύο μικρότερα Κόμματα με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Ανεξαρτήτως αν ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς ή κάποιος συντηρητικός θα είναι ο επόμενος γερμανός καγκελάριος, το βέβαιο είναι ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετέχουν δύο μικρότερα κόμματα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους ως προς τα θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον της Γερμανίας.

Η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εξαρτάται από τον κοινό τόπο που θα βρουν τελικά οι Πράσινοι υπό την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι φιλικοί προς το επιχειρείν Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ.

«Ο Κρίστιαν Λίντνερ κι εγώ έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία και εκείνος και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι άνδρες», αστειεύτηκε η Μπέρμποκ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Αλλά, την στιγμή που οι προοδευτικοί περιβαλλοντιστές της Αναλένα Μπέρμποκ και οι φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από ό,τι ο καθένας τους από τους σοσιαλδημοκράτες και τους συντηρητικούς, οι νεανικές τους βάσεις τους δίνουν ορισμένα κοινά στοιχεία, ειδικά στην κοινωνική και την εξωτερική πολιτική.

Κλιματική αλλαγή

Οι Πράσινοι θέλουν την εκπλήρωση του στόχου των μηδενικών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εντός της επόμενης 20ετίας μέσω μιας μαζικής εκστρατείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το FDP επιδιώκει την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα μέχρι το 2050. Οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2045.

Οι Πράσινοι επιδιώκουν επίσης την θέσπιση γενικού ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν ισχύουν όρια ταχύτητας. Το FDP μισεί την ιδέα αυτή και οι δύο άλλοι διαφωνούν για το αν τα αυτοκίνητα που κινούνται με καύσιμα θα πρέπει να απαγορευθούν μεσοπρόθεσμα, καθώς και για την αύξηση της φορολογίας των αεροπορικών μετακινήσεων.

Πώς θα ισορροπήσουν οι λογαριασμοί;

Το FDP επιδιώκει την μείωση των φόρων προς όλους - κάτι που το ινστιτούτο IW εκτιμά ότι θα έχει κόστος 60 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20% σχεδόν των ομοσπονδιακών εσόδων από την φορολογία.

Οι Πράσινοι θέλουν την μείωση του ορίου για όσους φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή του 45% και την εισαγωγή του συντελεστή του 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Θέλουν επίσης την μεταρρύθμιση του φρένου χρέους για την προώθηση των δημοσίων επενδύσεων.

Το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU επιδιώκει προοδευτικές μειώσεις φόρου, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του SPD θέλουν να βοηθήσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και να αυξήσουν την φορολογία για το πλουσιότερο 5%.

Και τι γίνεται με την Ευρώπη;

Οπως και οι συντηρητικοί, το FDP απορρίπτει την «ένωση χρέους» και θέλει να διασφαλίσει ότι ο κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού πακέτου οικονομικής ανάκαμψης παραμένει μέτρο «μια κι έξω».

Οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής για την στήριξη των επενδύσεων στο περιβάλλον, την έρευνα, τις υποδομές και την εκπαίδευση.

Το SPD θεωρεί ότι το πακέτο της οικονομικής ανάκαμψης αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση νέας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και έχει κάνει λόγο για βήματα προς την δημοσιονομική ένωση.

Και ο κόσμος;

Οι Πράσινοι και το FDP ανησυχούν περισσότερο για την Κίνα από τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, συμφωνώντας ότι οι κινεζικές εταιρείες δεν πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της επόμενης γενιάς στην Γερμανία, ώστε να παραμείνουν ασφαλή.

Οι Πράσινοι λένε ότι ο αγωγός Nord Stream 2, το πρόγραμμα που θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.

Το FDP δεν έχει τόσο κατηγορηματική θέση, αλλά είναι περισσότερο επιφυλακτικό από το SPD.

Μοναχικές θέσεις

Σε ορισμένα θέματα, οι Πράσινοι αποτελούν μοναχική μειοψηφία. Είναι το μόνο από τα τέσσερα κόμματα που είναι υποψήφια να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό που αντιτίθεται στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας ώστε να υπερβούν το 2% του ΑΕΠ.

Σε άλλα θέματα, είναι η σειρά του FDP να είναι μοναχική μειοψηφία. Τα άλλα τρία κόμματα θα ήθελαν την αύξηση των κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ. Το FDP υποστηρίζει ότι αυτό δεν θέμα της κυβέρνησης.

Η συμμαχία κατά του fax

Τόσο οι Πράσινοι, όσο και το FDP είναι ένθερμοι υποστηρικτές των επενδύσεων για την βελτίωση των ψηφιακών υποδομών. Τα δύο κόμματα διαθέτουν μία ισχυρή νεανική βάση που είναι αγανακτισμένη από την εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από το fax και το τηλέφωνο.

...και ζήσαν αυτοί καλά;

Οι Πράσινοι και το FDP τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της πώλησης κάνναβης, όπως και το SPD. Τάσσονται επίσης υπέρ της μείωσης στα 16 χρόνια του δικαιώματος ψήφου.

Και τα τρία κόμματα είναι έτοιμα να επιτρέψουν την διπλή υπηκοότητα - πράγμα που θα είναι τεράστια αλλαγή για την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, πολλά από τα μέλη της οποίας παραμένουν ξένοι υπήκοοι παρά το γεγονός ότι ζουν, εργάζονται και πληρώνουν φόρους επί δεκαετίες στην Γερμανία.

Οι Πράσινοι και το FDP θα επέτρεπαν στους δημοσίους υπαλλήλους να φορούν θρησκευτικές μαντίλες στην δουλειά. Το SPD και οι συντηρητικοί, όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Λεβέντης: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του και διασωληνώθηκε ξανά

Χάος στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Μετά τα χημικά και τις μολότοφ, ανήλικες έδειραν δύο συμμαθήτριές τους

Παρμενίων 21: Μήνυμα στον Ερντογάν από τον Έβρο - Σφοδροί βομβαρδισμοί από αεροπορία & τεθωρακισμένα