ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλούν οι Τούρκοι για την ελληνογαλλική συμφωνία: «Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται»

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την ελληνογαλλική συμφωνία
Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την ελληνογαλλική συμφωνία
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η πρώτη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ελληνογαλλική συμφωνία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί για ακόμα μία φορά, με αφορμή την ελληνογαλλική συμφωνία.

Οι... γείτονές μας, κατηγορούν τη χώρα μας για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο. «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες αυξάνουν την αποφασιστηκότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των ''Τουρκοκυπρίων''», αναφέρουν οι Τούρκοι.

Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας

«Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για τον εναέριο χώρο είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα όνειρο της Ελλάδος ότι μπορεί δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες που δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ ότι θα μπορέσει να επιβάλει τις θέσεις της στην Τουρκία.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ουσιαστικά αυξάνουν την αποφασιστηκότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται, προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία και αυτό θα προκαλέσει ζημιές στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα».

Τι ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ για την ελληνογαλλική συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν αμήχανα την είδηση της υπογραφής του αμυντικού συμφώνου Ελλάδας - Γαλλίας, που αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πρώτα δημοσιεύματα, στον ηλεκτρονικό τύπο, παρουσιάστηκαν τα όσα προβλέπει η συμφωνία καθώς και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Δεν έλειπαν βέβαια και οι αναφορές, πως η συμφωνία στρέφεται, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, κατά της Τουρκίας ή ειρωνικά σχόλια πως η Αθήνα παρέδωσε την άμυνα της χώρας στο Παρίσι.

Για «κοινή στρατιωτική δράση» Γαλλίας και Ελλάδας, έκανε λόγο η Akit, σχολιάζοντας πως Παρίσι και Αθήνα προχώρησαν στη συμφωνία αυτή, επειδή «δεν ένιωθαν καλά με τη νόμιμη παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

«Η άμυνα της Ελλάδας ανατίθεται στη Γαλλία» σχολίασε η Takvim παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν.

«Υπογράφηκε αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» έγραψε η Gundem, σημειώνοντας πως προβλέπεται «αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα».

Τη δήλωση του Μακρόν πως «η Ελλάδα θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες από τη Γαλλία» επισήμανε η εφημερίδα Ahval, ενώ η Yeni Çağ σχολιάζει πως «η Ελλάδα που έρχεται το τελευταίο διάστημα σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, αγόρασε φρεγάτες από την Γαλλία».

«Αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της Yeni Safak, που επεσήμανε τη δήλωση Μακρόν πως «η Γαλλία πολέμησε στο παρελθόν για την ελληνική ανεξαρτησία και θα συνεχίσει να το πράττει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στον Κηφισό: Το αυτοκίνητο... απογειώθηκε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο και τι απαγορεύεται να κάνουμε

Δίκη για βιτριόλι: Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή -Tο πρόσωπο «κλειδί»