ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Αλγερία: Το Αλγέρι «απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις»

Γαλλία-Αλγερία: Το Αλγέρι «απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις»
(AP Photo/Fateh Guidoum)

Η Αλγερία αιτιολόγησε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Παρίσι υποστηρίζοντας ότι «απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις» και διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από «δηλώσεις που αποδόθηκαν» στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Έπειτα από δηλώσεις που δεν διαψεύσθηκαν και τις οποίες πολλές γαλλικές πηγές απέδωσαν στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η Αλγερία απορρίπτει κατηγορηματικά την ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις που συνιστούν οι εν λόγω δηλώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αλγερινής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δηλώσεις του κ. Μακρόν συνιστούν «απαράδεκτη προσβολή στην μνήμη των 5,63 εκατομμυρίων .... μαρτύρων που θυσίασαν την ζωή του στην ηρωική αντίσταση στην γαλλική αποικιακή εισβολή, καθώς και στην ένδοξη Επανάσταση εθνικής απελευθέρωσης».

Αρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde περιγράφει συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας κατά την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνει ότι, μετά την ανεξαρτησία της το 1962, η Αλγερία οικοδομήθηκε επί ενός «μνημικού κεφαλαίου» που βασίζεται στην γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας το οποίο τροφοδοτείται από «το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα». Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει επίσης λόγο για «επίσημη Ιστορία», η οποία «ξαναγράφτηκε από την αρχή» και «δεν στηρίζεται σε αλήθειες», αλλά «σε μία ρητορική μίσους κατά της Γαλλίας».

Στην ανακοίνωσή της η αλγερινή προεδρία αναφέρεται σε μία «ιδιαιτέρως μη αποδεκτή κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις ανεύθυνες αυτές δηλώσεις», σε «επιφανειακές, ανακριβείς, εκτιμήσεις, μεροληπτικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση του εθνικού κράτους της Αλγερίας, καθώς και σε ό,τι αφορά την έκφραση της εθνικής ταυτότητας που εκκινεί από μία ξεπερασμένη ηγεμονική αντίληψη για τις σχέσεις μεταξύ κρατών».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από το Foreign Policy: Ο Ερντογάν ίσως είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται

Κρούσματα σήμερα: 1.837 νέες μολύνσεις - 29 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 332 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός ξανά στη Λαμία για τον «Λιθόκερο», το μεγαλύτερο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο