ΚΟΣΜΟΣ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από το Ισραήλ

Μαχμούντ Αμπάς
Μαχμούντ Αμπάς

Συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με ισραηλινή αντιπροσωπεία έγινε στη Ραμάλα 

Με ισραηλινή αντιπροσωπεία συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Ο κ. Αμπάς υποδέχθηκε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους ισραηλινούς υπουργούς Υγείας Νιτσάν Χόροβιτς και Περιφερειακής Συνεργασίας Ισάουι Φρέιτζ, καθώς και την ισραηλινή βουλεύτρια Μιχάλ Ροζίν –και τα τρία μέλη της αντιπροσωπείας ανήκουν στο κόμμα της ισραηλινής αριστεράς Μερέτς, το οποίο συμμετέχει στην ευρεία κυβερνητική συμμαχία–, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, το WAFA.

«Ο [Παλαιστίνιος] πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία που έχει να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να καταλήξουμε σε δίκαιη και συνολική ειρήνη, κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις διεθνείς αποφάσεις, καθώς και την ανάγκη να τερματιστεί η ανέγερση οικισμών» εβραίων εποίκων και η «έξωση» παλαιστινιακών οικογενειών από διάφορες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του κόμματος Μερέτς διαβεβαίωσαν πως τάσσονται υπέρ «της λύσης των δύο κρατών», με άλλα λόγια της ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει πλάι στο Ισραήλ, καθώς και την ανάγκη για «συνεργασία προκειμένου να οικοδομηθούν γέφυρες και εμπιστοσύνη», ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε το WAFA.

«Έχουμε κοινή αποστολή: να διατηρήσουμε την ελπίδα για μια ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, διότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο Νιτσάν Χόροβιτς, ο επικεφαλής του Μερέτς, αναρτώντας μια φωτογραφία του πλάι στον Μαχμούντ Αμπάς τραβηγμένη «απόψε στη Ραμάλα».

«Κάναμε ένα νέο βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας με τους κοντινότερους και σημαντικότερους γείτονές μας», συμπλήρωσε ο κ. Χόροβιτς, η συνάντηση του οποίου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε έντονες επικρίσεις από μέρους της ισραηλινής δεξιάς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στα τέλη Αυγούστου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, πήγε στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα για να συζητήσει σχετικά με την ασφάλεια και την οικονομία με τον Μαχμούντ Αμπάς. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση αυτού του επιπέδου εδώ και χρόνια.

«Δεν υπάρχει καμία ειρηνευτική διαδικασία σε εξέλιξη με τους Παλαιστίνιους και δεν θα υπάρξει», αντέτεινε ωστόσο σχετικοποιώντας τη συνάντηση Αμπάς-Γκαντς πηγή προσκείμενη στον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον παλαιστίνιο πρόεδρο και την ισραηλινή αντιπροσωπεία συνέπεσε με τις συνομιλίες στο Κάιρο ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και την Αίγυπτο, με αντικείμενο ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στον Άγιο Παντελεήμονα: Με τέσσερις σφαίρες σκότωσαν τον 39χρονο – Ποιο ήταν το θύμα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου – Έρχονται «εν δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες από Τετάρτη»

Θα νικούσε στο GNTM: Η 18χρονη που χάζεψε τους πάντες στο «The Voice» (Vid)