ΚΟΣΜΟΣ

Αμάντα Στέιβλι: Ποια είναι η γυναίκα που έφερε τα πάνω κάτω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

H Aμάντα Στέιβλι
H Aμάντα Στέιβλι
ΑΡ

 Η Νιουκάστλ -η πλουσιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο πλέον- απο την περασμένη Πέμπτη 7/10 ανήκει σε κονσόρτιουμ Σαουδαράβων. Πίσω απο τη συμφωνία βρίσκεται μία γυναίκα, η δαιμόνια επιχειρηματίας, Αμάντα Στέιβλι.

Η νέα διευθύντρια της Νιούκαστλ, Αμάντα Στέιβλι, υπογράμμισε πως στόχος της ομάδας της είναι η κατάκτηση τίτλων σε Αγγλία και Ευρώπη, αν και είναι μία διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο.

Το βράδυ της Πέμπτης (7/10) η Premier League ενέκρινε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Νιουκάστλ από κονσόρτιουμ Σαουδαράβων έναντι του ποσού των 305 εκατομμυρίων λιρών και έτσι άνοιξε μία νέα σελίδα στη σελίδα του αγγλικού συλλόγου.

Οι Σαουδάραβες Κροίσοι αποτελούν πλέον τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες ομάδας ποδοσφαίρου, αλλάζοντας τα δεδομένα στο αγγλικό ποδόσφαιρο

Πίσω από αυτό την τεράστια συμφωνία βρίσκεται μια πανίσχυρη γυναίκα. Ηταν εκείνη που άκουσε το περιβόητο «πουλάω τη Νιούκαστλ» που ξεστόμισε λίγο πριν τα προηγούμενα Χριστούγεννα ο Μάικ Άσλεϊ και αμέσως κάλεσε τους ανθρώπους που γνώριζε ότι θα τη βοηθούσαν να μπει και πάλι στο παιχνίδι της Premier League.

Η Βρετανίδα επιχειρηματίας είναι γνωστή για τις σχέσεις της με μεγαλοεπενδυτές της Μέσης Ανατολής. Το 2008, πριν μεσολαβήσει για να αναλάβει την ποδοσφαιρική ομάδα Newcastle η σαουδαραβική κοινοπραξία, η Στέιβλι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επένδυση 7,3 δισεκατομμυρίων λιρών στη Barclays από τις κυρίαρχες οικογένειες του Άμπου Ντάμπι και του Κατάρ.

Επίσης ήταν μέλος του deal ενός άλλου ζάμπλουτου με ομάδα της Premier League, του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και της Μάντσεστερ Σίτι με τη συμμετοχή της σε εκείνη την αγοραπωλησία να της αποφέρει μια έπαυλη αξίας 11,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021 με την Στέιβλι να κατέχει το 10% του συλλόγου μαζί με τους Reuben Brothers με τους Σαουδάραβες να κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο με 80%.

Παιδικά χρόνια

Η Στέιβλι γεννήθηκε κοντά στο Ripon του Yorkshire. Κόρη ενός μεγαλογαιοκτήμονα που ίδρυσε το θεματικό πάρκο Lightwater Valley, και ενός μανεκέν και πρωταθλήτριας υπερπήδησης εμποδίων, ασχολήθηκε και η ίδια απο μικρή με τον αθλητισμό.

Ως παιδί, αγωνίστηκε στο στίβο και στην ιππασία και ως φοιτήτρια, συμπλήρωνε το εισόδημά της, δουλεύοντας ως μοντέλο.

Εγκατέλειψε τις σπουδές ξαφνικά λόγω κατάθλιψης που της προκάλεσε ο θάνατος του παππού της. Ξεπέρασε τη θλίψη της δουλεύοντας νυχθημερόν.

Επιχειρηματικό ξεκίνημα

Η πρώτη της επιχειρηματική απόπειρα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Πήρε ένα τραπεζικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει ένα εστιατόριο. Και από τότε ξεκίνησε να ασχολείται πιο εντατικά με τα σπορ.

Ακριβώς δίπλα από το «Stocks», οπως ήταν το όνομα του εστιατορίου της βρισκόταν ο ιππόδρομος του Νιουμάρκετ. Οι ιδιοκτήτες των αλόγων, κατά κύριο λόγω ζάμπλουτοι Βρετανοί, ήταν πελάτες της και αυτό αποτέλεσε και το διαβατήριο για να αποκτήσει διασυνδέσεις που θα τη βοηθούσαν στη συνέχεια να ανέβει κι εκείνη στα σκαλοπάτια της ελίτ.

Η σχέση με τον πρίγκιπα Άντριου

Τα χρόνια εκείνα γνωρίστηκε με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σερ Φίλιπ Γκριν, με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ η σχέση της με τον Πρίγκιπα Άντριου ήταν εκείνη που της άνοιξε οριστικά τις πόρτες για την υψηλή κοινωνία της χώρας.

Η σχέση τους δεν κατέληξε σε γάμο, αφού η Στέιβλι αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε το 2003 ο γιος της βασίλισσας Ελισσάβετ. Δεν θέλησε ποτέ να γίνει «η κυρία του Μπάκιγχαμ»

Η Αμάντα Στέιβλι είναι παντρεμένη με τον Ιρανό, Μεχράντ Γκοντρούσι, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία της και έχουν ένα παιδί, τον Αλεξάντερ. Ο Γκοντρούσι είναι και ο άνθρωπος που την… ανέχεται, αφού κάποτε η ίδια είχε δηλώσει πως «όποιος με παντρευτεί θα πρέπει να είναι ήρωας της κολάσεως για να με αντέξει στη ζωή του»

Αυτή τη στιγμή η περιουσία της ξεπερνά τα 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία PCP Capital Partners στην οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Απο το Ντουμπάι, το Λονδίνο ή το Βόρειο Γιορκσάιρ, όπου μοιράζει το χρόνο της το νέο δημόσιο πρόσωπο του συλλόγου Nιουκάστλ δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τα μεγάλα ματς καθισμέν. Αντιθέτως, έχει συγκεκριμένες τελετουργίες που περιλαμβάνουν τρέξιμο επί τόπου και επανειλημμένα άλματα πάνω -κάτω.

«Οταν βλέπω τη Newcastle στην τηλεόραση είμαι τρομερη», έχει πει. «Έχω αυτές τις πραγματικά περίεργες τελετουργίες, οπότε δεν ξέρω πώς να μείνω ακίκητη. Έχω αυτό το πράγμα στο μυαλό μου ότι, αν συνεχίσω να τρέχω, τότε θα σκοράρουν ξανά. «Είναι μεγάλη ευθύνη. Επενδύω τα χρήματα της οικογένειάς μου και έχουμε αναλάβει έναν σύλλογο στις τελευταίες θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό πρέπει να αλλάξει ».