ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν στην Τεχεράνη για Συρία και πυρηνικά

Ο Ερντογάν στην Τεχεράνη για Συρία και πυρηνικά

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι εξελίξεις στη Συρία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη, ερχόμενος από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια.

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ του Ερντογάν και του Αχμαντινεζάντ είναι η προσεχής συνάντηση για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον συνομιλητή του για τις προσδοκίες των παγκόσμιων δυνάμεων από το Ιράν και από τις προσεχείς συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως και για τις πιθανές συνέπειες μιας νέας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Η Κωνσταντινούπολη έχει δηλώσει έτοιμη να φιλοξενήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα διεξαχθούν μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) που προγραμματίζονται για τα μέσα Απριλίου. Η Τουρκία είχε φιλοξενήσει παρόμοιες συνομιλίες τον Ιανουάριο του 2011.