ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Υψώνει τείχος για να ανακόψει τη ροή μεταναστών - Έξι νεκροί στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Διαδήλωση μεταναστών στην Πολωνία
Διαδήλωση μεταναστών στην Πολωνία
ΑΡ

Νέα μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, επαναφέρει μνήμες απο το 2015. Η Βαρσοβία ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να διώχνουν άμεσα μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, ενώ οι νεκροί στη μεθόριο φθάνουν πλέον τους έξι.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Πολωνία ότι θέλει να νομιμοποιήσει τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Οι φρουροί στα σύνορα της χώρας με το Μινσκ, θα έχουν επίσης την εξουσία να απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου, χωρίς καν να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές.

Η Πολωνία και η ΕΕ -που βρίσκονται εδώ και μήνες σε αντιδικία, καθώς η Βαρσοβία αμφισβητεί τις ιδρυτικές συνθήκες του μπλοκ- κατηγορούν τον αυταρχικό πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι διευκολύνει σκόπιμα την εισροή χιλιάδων μεταναστών.

Βρυξέλλες και Βαρσοβία δηλώνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές οργανώθηκαν από τη Λευκορωσία ως μια μορφή «υβριδικού πολέμου» με στόχο να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις που επέβαλε στο Μινσκ. Η Λευκορωσία το αρνείται.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οποιοσδήποτε ζητά διεθνή προστασία πρέπει να έχει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ακόμη και αν έχει περάσει παράνομα τα σύνορα.
Ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Πολωνία ότι απωθεί τους μετανάστες εδώ και μήνες.

Έξι νεκροί μετανάστες

Τουλάχιστον έξι μετανάστες έχουν βρεθεί νεκροί κοντά στα σύνορα, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν πλέον κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα το πρωί η αστυνομία βρήκε το πτώμα ενός ακόμη ανθρώπου, ο οποίος προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα. Πρόκειται για έναν νεαρό Σύρο.

Ο Λευκορώσος επιτετραμμένος κλήθηκε στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, αμέσως μετά το περιστατικό. Από τον Αύγουστο, καταγράφηκαν περισσότερες από 16.000 προσπάθειες για παράνομη διέλευση των συνόρων σε σύγκριση με μόλις 120 ολόκληρο το προηγούμενο έτος, ανέφερε η συνοριακή υπηρεσία της Πολωνίας.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να δαπανήσει 404 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τείχους στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, σύμφωνα το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τον Αύγουστο, η χώρα άρχισε την κατασκευή ενός φράκτη με συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία για να ανακοπούν οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών παρά τις επικρίσεις.

Το τείχος, που θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανιχνευτών κίνησης και κάμερες, θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στα σύνορα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει τη χώρα για δεύτερη ημέρα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι

Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο στην Πύργου-Πατρών που έκοψε το νήμα της ζωής σε μία 26χρονη έγκυο

Ραγίζει καρδιές ο Πάρης Σκαρτσολιάς: «Τα όργανά του έσβηναν ένα ένα, έφυγε στον ύπνο του»