ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων στην βόρεια Πολιτεία Σοκότο

Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων στην βόρεια Πολιτεία Σοκότο
Ένοπλοι στη βορειοδυτική Νιγηρία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σκότωσαν πολλούς ανθρώπους και απήγαγαν εκατοντάδες άλλους.
AP

Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 43 ανθρώπους σε μια επίθεση στη βόρεια νιγηριανή Πολιτεία Σοκότο, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του κυβερνήτη.

Η επίθεση ξεκίνησε σε μια αγορά στο Γκορόνϊο χθες Κυριακή και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα το πρωί, δήλωσε ο κυβερνήτης του Σοκότο, Αμίνου Ουαζίρι Ταμπουάλ, σε ανακοίνωσή του.

Ένοπλοι στη βορειοδυτική Νιγηρία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σκότωσαν πολλούς ανθρώπους και απήγαγαν εκατοντάδες άλλους ζητώντας λύτρα και προκαλώντας μια κρίση ασφάλειας που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει, με τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών, με στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης.

Ο Ιλιγιάσου Άμπα, ένας κάτοικος και έμπορος της περιοχής, δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν 60 πτώματα στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Γκορόνϊο και ότι άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διαφυγή τους.

«Οι ένοπλοι εφόρμησαν στην αγορά που ήταν γεμάτη από πελάτες και εμπόρους», είπε.

Οι άνδρες «πυροβολούσαν σποραδικά εναντίον μας αφού περικύκλωσαν την αγορά πυροβολώντας προς πάσα κατεύθυνση σκοτώνοντας ανθρώπους».

Ο Άμπα είπε ότι οι ένοπλοι αρχικά απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις που ετοιμάζονταν να επέμβουν. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλες οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Πολιτεία Ζαμφάρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα μπλακ άουτ που επεκτάθηκε αργότερα σε τμήματα των Πολιτειών Κατσίνα, Σοκότο και Καντούνα καθώς εντείνονταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ανώτατος στρατηγός της Νιγηρίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες θα διατηρηθεί καθώς αυτό βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις να πιάσουν τους ληστές. Αλλά η διακοπή των τηλεπικοινωνιών καθιστά δύσκολη την ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει στις πληγείσες περιοχές και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή και τις επιχειρήσεις για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κυβερνήτης Ταμπουάλ ζήτησε την αποστολή περισσότερων δυνάμεων ασφαλείας στο Σοκότο και τη διάθεση περισσότερων πόρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Η αντίδραση του πιλότου για τη βάφτιση της μικρής Λυδίας

Βιασμός 8χρονης στη Ρόδο: «Σκανάρουν» τις συσκευές της μητέρας οι Αρχές

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες - Προσοχή στις περιοχές που πλημμύρισε ο «Μπάλλος» (vid)