ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία απειλεί με κατάρριψη του πυραύλου της Β. Κορέας

Η Ιαπωνία απειλεί με κατάρριψη του πυραύλου της Β. Κορέας

Διαταγή να καταστρέψουν τον πύραυλο της Βόρειας Κορέας έχουν λάβει οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, στην περίπτωση που απειλήσει έδαφος της χώρας, μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαταγή δόθηκε από το υπουργείο Άμυνας μετά από εντολή του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα.

Η Ιαπωνία διαθέτει δύο οπλικά συστήματα ικανά να καταρρίψουν το βορειοκορεάτικο πύραυλο: πυραύλους επιφάνειας-αέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) και πολεμικά πλοία με συστήματα Aegis.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκτοξεύσει έναν πύραυλο από την 12η ως την 16η Απριλίου για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρατήρησης για πολιτική κι επιστημονική χρήση.

Παρά τις προειδοποιήσεις κυρίως των ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, η Πιονγκγιάνγκ προέβαλε το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει «ποτέ» το δικαίωμα να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο για ειρηνική χρήση. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Tokyo Shimbun, η οποία συνήθως είναι καλά πληροφορημένη για ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, έχει ήδη αρχίσει ο εφοδιασμός των δεξαμενών του πυραύλου με καύσιμα.