ΚΟΣΜΟΣ

Aυτοπυρπολήθηκαν νεαροί Θιβετιανοί μοναχοί

Aυτοπυρπολήθηκαν νεαροί Θιβετιανοί μοναχοί

Δύο νεαροί Θιβετιανοί μοναχοίαυτοπυρπολήθηκαν σήμερα στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με την οργάνωση Free Tibet που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο Τένπα Ντάργκιε 22 ετών και ο Τσοέμι Πάλτεν 21 ετών, πήγαν στην πόλη Μπάρκαμ, στην περιοχή Άμπα, η οποία απέχει 80 χιλιόμετρα από το μοναστήρι τους και αυτοπυρπολήθηκαν, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η Free Tibet, που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι Θιβετιανοί είναι ζωντανοί, διευκρίνισε πως οι δύο μοναχοί είχαν σπουδάσει στο μοναστήρι Κίρτι, όπου έχουν σημειωθεί πολλές αυτοπυρπολήσεις εδώ και ένα χρόνο.

Ο Τσοέμι Πάλτεν είχε συλληφθεί το 2010 στη Λάσα, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ, επειδή είχε στην κατοχή του μία φωτογραφία του Δαλάι Λάμα.

Προκειμένου να καταστείλουν το φαινόμενο οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας πραγματοποίησαν έφοδο στις συνοικίες της πόλης όπου ζουν Θιβετιανοί, ενώ πολλοί κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία τους έχει αναγκάσει να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους για το φόβο διαδηλώσεων κατά της Κίνας.

Νεπαλέζοι και Ινδοί στα νοτιοανατολικά της χώρας δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης από την αστυνομία επειδή έμοιαζαν με Θιβετιανούς.

«Είμαστε πρόσφυγες, όμως έχουμε το δικαίωμα να διαδηλώνουμε. Η αστυνομία του Δελχί συνέλαβε όλους του Θιβετιανούς που επιθυμούσαν να διαμαρτυρηθούν κατά της κινεζικής αδικίας», κατήγγειλε ο Τένζινγκ Νόρμπου του κέντρου συντονισμού Ινδίας-Θιβέτ στο Νέο Δελχί.