ΚΟΣΜΟΣ

Total: Ρίχνει τσιμέντο για να σταματήσει τη διαρροή

Total: Ρίχνει τσιμέντο για να σταματήσει τη διαρροή

Η γαλλική εταιρεία Total θα πραγματοποιήσει δύο παράλληλες επιχειρήσεις προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή αερίου από την εξέδρα άντλησης Elgin, στη Βόρεια Θάλασσα.

«Ξεκινήσαμε δύο επιχειρήσεις που προχωρούν παράλληλα.

Η πρώτη στοχεύει στην κάλυψη του φρέατος από μια πλωτή βάση και η δεύτερη στη διάνοιξη δύο ανακουφιστικών φρεατίων, δήλωσε ο Φίλιπ Γκάις, ο διευθυντής του τμήματος εκμετάλλευσης της εταιρείας στη Βρετανία.

Σκοπός και των δύο επιχειρήσεων είναι η διακοπή της διαρροής.

Στην πρώτη επιχείρηση θα γίνει ρίψη λάσπης υψηλής πυκνότητας, εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας είναι τέτοιες που τα συνεργεία να μπορούν να προσεγγίσουν στην εξέδρα.

Την ίδια στιγμή θα διανοιχτούν δύο φρεάτια με σκοπό να μειωθεί η πίεση του αερίου και να καταστεί δυνατό το σφράγισμα των πηγαδιών.

«Για το λόγο αυτό σταματήσαμε τη λειτουργία δύο γαιοτρύπανων, ώστε να είναι διαθέσιμα για τη διάνοιξη των ανακουφιστικών φρεατίων», συμπλήρωσε ο Γκάις .

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα πρώτα προβλήματα στα φρεάτια της εξέδρας είχαν εντοπιστεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Τότε, η εταιρεία είχε ρίξει λάσπη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στις 25 Μαρτίου, διαπιστώθηκε ότι η πίεση του αερίου είχε αυξηθεί και ακολούθησε η διαρροή.

Μετά από το ατύχημα του Φεβρουαρίου, η Total επιθεώρησε όλα τα άλλα φρεάτια στο κοίτασμα Elgin και κανένα δεν παρουσίαζε ανωμαλίες.

«Δεν αναμένουμε προβλήματα στα άλλα φρεάτια», διαβεβαίωσε ο Γκάις.