ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα ξένα νομίσματα στη χώρα

Η αφγανική οικονομία καταρρέει
Η αφγανική οικονομία καταρρέει
AP

 Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τη χρήση ξένων νομισμάτων στο Αφγανιστάν, μια κίνηση που θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης

«Η οικονομική κατάσταση και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας απαιτούν από όλους τους Αφγανούς να χρησιμοποιούν αφγανικό νόμισμα σε κάθε τους εμπόριο», δήλωσαν οι Ταλιμπάν. Η οικονομία της χώρας καταρρέει λόγω της απόσυρσης της διεθνούς οικονομικής στήριξης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το δολάριο χρησιμοποιούνταν ευρέως μέχρι πρόσφατα στις συναλλαγές, οπως επίσης και στο εμπόριο με τις περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο δίνει οδηγίες σε όλους τους πολίτες, τους καταστηματάρχες, τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και το ευρύ κοινό να διενεργούν εφεξής όλες τις συναλλαγές σε νόμισμα αφγάνι και να απέχουν αυστηρά από τη χρήση ξένου νομίσματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

«Όποιος παραβιάζει αυτή τη διαταγή θα αντιμετωπίσει νομική δίωξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, διακοπή κεφαλαίων

Μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν στο εξωτερικό πάγωσαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις κυρώσεις μας κατά των Ταλιμπάν, αλλά ταυτόχρονα να βρούμε τρόπους να προσφέρουμε νόμιμη ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό λαό. Αυτό ακριβώς κάνουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουάλι Αντεγιέμο σε Επιτροπή της Γερουσίας τον περασμένο μήνα.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν το «ξεμπλοκάρισμα» των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν που παραμένουν δεσμευμένα στο εξωτερικό, καθώς το έθνος αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση ρευστότητας.

Νωρίτερα φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι το Αφγανιστάν δεν θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στους πόρους του, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε επίσης τη χρηματοδότηση έργων στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 30% φέτος, οδηγώντας εκατομμύρια στη φτώχεια και προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση.

Το ταμείο ανέφερε επίσης ότι τα οικονομικά δεινά του Αφγανιστάν θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια προσφυγική κρίση που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη. Η χώρα υποφέρει επίσης από μια σοβαρή ξηρασία, η οποία έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της σοδειάς σιτηρών και έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια Αφγανοί θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό, λόγω ενός συνδυασμού ξηρασίας, συγκρούσεων και Covid-19. Η Δύση θέλει να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν, αρνείται ωστόσο να αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους

Κορονοϊός: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα από το Σάββατο - «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την πανδημία

Θηρίο: Η συγκλονιστική ανάρτηση – απάντηση στον Τάσο Ξιαρχό (pics)