ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται τη «σοσιαλιστική ουτοπία» στα σύνορα με την Κίνα

O Kιμ Γιονγκ Ουν
O Kιμ Γιονγκ Ουν

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από έναν και πλέον μήνα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε την πόλη Samjiyon, έναν υπό ανέγερση «σοσιαλιστικό παράδεισο» όπως τον διαφημίζει το καθεστώς, κοντά στο ιερό όρος Paektu.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτηκε την υπό κατασκευή πόλη Samjiyon που μετατρέπεται σε έναν τεράστιο οικονομικό κόμβο και διαφημίζεται ως η «επιτομή του σύγχρονου πολιτισμού», με χιονοδρομικό κέντρο και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Η νέα πόλη που χτίζεται κοντά στα σύνορα με την Κίνα και το ιερό βουνό που τιμάται από την οικογένειά του Βορειοκορεάτη ηγέτη αποκαλείται «σοσιαλιστική ουτοπία» από τους αξιωματούχους. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει διαμερίσματα, ξενοδοχεία, ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο και εμπορικές, πολιτιστικές και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατασκευάζεται κοντά στο όρος Paektu, το ιερό βουνό όπου η οικογένεια του Βορειοκορεάτη ηγέτη διεκδικεί τις ρίζες της, ένα σημείο που ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επισκεφθεί πολλές φορές από το 2018.

Το KCNA αναφέρει ότι το τελευταίο ταξίδι του Κιμ σχεδιάστηκε για να επιθεωρήσει την τρίτη και τελευταία φάση της κατασκευής της πόλης, που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μετά από πολλές καθυστερήσεις που οφείλονται στις διεθνείς κυρώσεις και την πανδημία του κορονοϊού.

Η επίσημη ημερομηνία για την επίσκεψη του Κιμ δεν έγινε γνωστή, αλλά είναι η πρώτη αναφορά δημόσιας δραστηριότητας από τον ηγέτη εδώ και 35 ημέρες, αφού εκφώνησε ομιλία σε μία έκθεση πυραύλων. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπαινίχθηκε «δυσκολίες», πυροδοτώντας φόβους για την επιστροφή του λιμού στη Βόρεια Κορέα.

«Είπε ότι το Samjiyon έχει μετατραπεί σε παράδειγμα ορεινής σύγχρονης πόλης υπό το σοσιαλισμό και σε πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης χάρη στον ακλόνητο αγώνα των εργατών και παρά το δυσμενές περιβάλλον», ανέφερε το KCNA.

Ο Κιμ είπε ότι η κατασκευή της νέας πόλης θα αποτελέσει πρότυπο στην κατασκευή, το σχεδιασμό και τις τεχνολογίες που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και για άλλες περιοχές της χώρας.

Η πόλη είναι μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει η Πιονγκγιάνγκ ως μέρος της ώθησης του Κιμ για μια «αυτοδύναμη» οικονομία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις για τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη σφράγιση των συνόρων για την αντιμετώπιση της Covid-19, η Βόρεια Κορέα επανέλαβε πρόσφατα τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές με την Κίνα, σε ένα τελευταίο δείγμα ότι τα σύνορα σύντομα θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά.

Οι επίμονες φήμες για την υγεία του

Η εξαφάνιση του απομονωμένου ηγέτη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πυροδοτεί συχνά εικασίες για την υγεία του ή το πού βρίσκεται. Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ανέφερε στο τέλος του περασμένου μήνα ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας.

Οι φήμες ωστόσο πως ο ισχυρός ηγέτης της Πιονγιάνγκ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς ο 37χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή της χώρας για περισσότερες από 30 ημέρες.

Πρόκειται για την πιο μακρά απουσία του ηγέτη από τα επίσημα καθήκοντά του από το 2014. Τότε, ο Κιμ είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο επί έξι εβδομάδες και όταν επανεμφανίστηκε περπατούσε με την στήριξη μπαστουνιού.

Στο διεθνή Τύπο κυκλοφορούν κατά καιρούς σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Κιμ αντιμετωπίζει σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα ενώ δε λειπουν και οι φήμες που τον ήθελαν νεκρό ή «φυτό», μετά από αποτυχημένη επέμβαση στην καρδιά.

Τον Ιούνιο, ο Κιμ σε δημόσια εμφάνιση εξέπληξε τους πάντες καθώς εμφανίστηκε εξαιρετικά αδυνατισμένος. Οι μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής Νοτίου Κορέας ανακοίνωσαν σε επιτροπή της Βουλής πως ο Κιμ έχει χάσει περίπου 20 κιλά. Πάντως, δεν έλειψαν και τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση γαστρικού δακτυλίου, αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ένας σωσίας τον έχει αντικαταστήσει στις επίσημες εμφανίσεις του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΗΣΑΠ: O 41χρονος πήδηξε από τον συρμό για να σωθεί - Έσπασαν τα φρένα σε βαγόνι εργασιών

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Μαρκέλλα Γιαννάτου: Νευρίασα που με λένε η σύντροφος του σκηνοθέτη από τις «Άγριες Μέλισσες»