ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού

Έκθεση για τεστ κορονοϊού στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας
Έκθεση για τεστ κορονοϊού στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας

Η Γερμανία επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες για τους μη εμβολιασμένους καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19

Η Γερμανία ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή αυστηρότερων περιορισμών σε άτομα που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά της Covid-19, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας.

Την Τρίτη, η υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της χώρας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, κατέγραψε 312 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε επτά ημέρες, με πολλές περιοχές να ξεπερνούν τα 1.000.

Με τη χώρα σε πολιτικό κενό καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ λειτουργεί υπηρεσιακά μέχρι να αναλάβει καθήκοντα τον επόμενο μήνα ο νέος τριμερής συνασπισμός, η διαχείριση της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Λιγότερο από το 70% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, γεγονός που τοποθετεί τη Γερμανία αρκετά πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής «Δέλτα», η αύξηση της δραστηριότητας, η επιστροφή στο χώρο εργασίας και η αργή διάθεση ενισχυτικών εμβολίων, τα οποία συνιστώνται έξι μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο, ευθύνονται μεταξύ άλλων για την αύξηση των λοιμώξεων.

Τα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της χώρας ειναι ασφυκτικά γεμάτα. Ορισμένα μάλιστα έχουν σταματήσει όλες τις επεμβάσεις -εκτός από τις βασικές- για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των ασθενών.

Το κρατίδιο της Σαξονίας, όπου το 85% των κλινών ΜΕΘ καταλαμβάνεται από ασθενείς με Covid-19, ειναι το τελευταίο που εισήγαγε τους λεγόμενους «κανόνες 2G» σε όλα τα μη βασικά καταστήματα και εγκαταστάσεις, που σημαίνει oτι η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Το 2G είναι μια αναφορά στις γερμανικές λέξεις εμβολιασμένος και εκείνος που έχει αναρρώσει (geimpft και genesen). Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα, με τα μη εμβολιασμένα άτομα να αποκλείονται από την είσοδο σε όλες τις μη απαραίτητες εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις, όπως ειναι μεταξύ άλλων οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και οι χριστουγεννιάτικες αγορές.

Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού καθώς ξεκινά η σεζόν, θα πρέπει να κάνουν και ένα τεστ εκτός από τον εμβολιασμό ή την ανάρρωσή τους.

Το Βερολίνο ετοιμάζεται επίσης να εισαγάγει παρόμοιους κανόνες «2G-plus», δήλωσε ο δήμαρχος του, Michael Müller, την Τρίτη. Η πόλη ελπίζει να ανοίξει εκ νέου τα κέντρα εμβολιασμού τα οποία έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα στα τέλη του καλοκαιριού, όταν κρίθηκε ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητα, αλλά οι αρχές είπαν ότι αυτό θα συμβεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο το νωρίτερο.

Οι κανονισμοί 2G είναι παρόμοιοι, αν και όχι τόσο αυστηροί με τους κανόνες που επέβαλε τη Δευτέρα η Αυστρία , βάσει των οποίων τα μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών στις πολιτείες της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ θα περιοριστούν στα σπίτια τους για 10 ημέρες, εκτός από τις απαραίτητες εργασίες όπως το να πηγαίνουν σχολείο ή στη δουλειά, στους γιατρούς, να ψωνίζουν τα απαραίτητα ή να αθλούνται.

Καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και το FDP εισήλθαν στους τελευταίους γύρους διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε νέα, σκληρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό που θα εφαρμοστούν σε όλη τη Γερμανία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μόνο η δυνατότητα επιβίβασης ατόμων σε λεωφορεία και τρένα εάν έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει ή έχουν βγει αρνητικό τεστ.

Ένα άλλο μέτρο που προωθείται από τους Πράσινους ειδικότερα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι οίκοι φροντίδας ή τα νοσοκομεία. Ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών, ο μελλοντικός καγκελάριος όπως όλα δείχνουν, είπε ότι ήταν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού μόνο εάν υπάρχει ευρεία συναίνεση για αυτό. Μια δημοσκόπηση την Τρίτη από την δημοσκόπηση Forsa έδειξε ότι το 53% των Γερμανών τάσσεται υπέρ.

Ο Christian Drosten, κορυφαίος ιολόγος και ειδικός στον κορονοϊό, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι το εμβόλιο και οι επαναληπτικές δόσεις δεν αρκούν για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού και ότι οι κανόνες φυσικής απόστασης θα πρέπει να επανεισαχθούν.

Η Μέρκελ και ο Σολτς θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των κρατιδίων την Πέμπτη για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο: Ένταση στην πύλη! Πέταξαν το στεφάνι των Ελλήνων βουλευτών

GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με την πιο «καυτή» της φωτογράφιση (photos)

Πανδημία: Όχι σε νέα μέτρα και lockdown σε μη εμβολιασμένους – Τα πρώτα φύλλα πορείας σε γιατρούς