ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Φάουτσι: Στενεύουν τα περιθώρια για να αποτραπεί νέα έξαρση του κορονοϊού στις ΗΠΑ

O δρ Άντονι Φάουτσι
O δρ Άντονι Φάουτσι
ΑΡ

Τα κρούσματα κορoνοϊού αυξάνονται στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, ενώ οι ειδικοί φοβούνται ότι η Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 25 Νοεμβρίου, θα προκαλέσει νέα έξαρση.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δρ Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε χθες ότι ο χρόνος στενεύει για να αποτραπεί μια «επικίνδυνη» νέα αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19, με φόντο και την επικείμενη εορταστική περίοδο.

Οι μολύνσεις στις ΗΠΑ αυξάνονται ξανά για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες και πλησιάζουν τις 100.000 την ημέρα. Οι ειδικοί φοβούνται ότι η γιορτή των Ευχαριστιών αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί θα ταξιδέψουν για να συναντήσουν σε εσωτερικούς χώρους την οικογένεια και τους φίλους τους, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω αύξηση.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, είπε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια σημαντική επιδείνωση των ποσοστών Covid-19 μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, εάν το κοινό δράσει άμεσα και λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αναμνηστικά εμβόλια για ενήλικες και το πρόσφατο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

«Έχουμε ακόμη περίπου 60 εκατομμύρια άτομα σε αυτή τη χώρα που είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό και δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα που όχι μόνο είναι επικίνδυνη και κάνει τους μη εμβολιασμένους ευάλωτους, αλλά διαχέεται και στους εμβολιασμένους», είπε ο Φάουτσι στο State of the Union του στο CNN την Κυριακή.

«Έχουμε έναν ιό που κυκλοφορεί. Δεν μπορείς να απομακρυνθείς από τα δεδομένα και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται, κάτι που δεν είναι απροσδόκητο όταν μπαίνεις σε χειμερινή περίοδο. Οι άνθρωποι αρχίζουν να πηγαίνουν σε εσωτερικούς χώρους περισσότερο και γνωρίζουμε ότι η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η ουσία είναι να εμβολιαστείτε εάν δεν είστε εμβολιασμένοι και να κάνετε την αναμνηστική δόση εάν δεν την έχετε κάνει. Εφόσον μπορούμε να εμβολιάσουμε παιδιά από 5 έως 11 ετών, αρχίστε να τα εμβολιάζετε τώρα [και] θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι να φτάσουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων».

Ο αριθμός των Αμερικανών που ταξιδεύουν για την Ημέρα των Ευχαριστιών φέτος θα είναι κοντά στα επίπεδα πριν από την πανδημία, προέβλεψε η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), εγείροντας φόβους για νέα έξαρση σε μια εποχή που η κυβέρνηση Μπάιντεν δυσκολεύεται να μεταδώσει το εμβολιαστικό της μήνυμα.

Ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 29% τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, ενώ λιγότερο από το 60% των κρουσμάτων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ το 2021 από την Covid-19 έχει ξεπεράσει αυτόν του 2020, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Επιπλέον, οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να βελτιώσει αυτά τα στοιχεία μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν σταματήσει. Η υποχρέωση εμβολιασμού σε επιχειρήσεις με τουλάχιστον 100 εργαζόμενους, παραμένει μπλοκαρισμένη από τα δικαστήρια, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι σε ορισμένες πολιτείες θεσπίζουν νόμους που απαγορεύουν συγκεκριμένα τέτοιες εντολές.

Η Disney, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Φλόριντα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν θα επιμείνει πλέον να εμβολιάζονται τα μέλη του καστ, αφού ο κυβερνήτης, Ρον ΝτεΣάντις, υπέγραψε νομοθεσία που αντικαθιστά την εντολή του Μπάιντεν.

Σε μια μεταγενέστερη εμφάνισή του την Κυριακή στο ABC's This Week, ο Φάουτσι ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τις προτάσεις των κατασκευαστών εμβολίων ότι μπορεί η ανοσοποίηση να γίνει απαραίτητη ετησίως για να κρατηθεί μακριά η Covid-19.

«Θα ελπίζαμε, και αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά, ότι αυτή η τρίτη δόση με το mRNA [εμβόλιο] όχι μόνο θα σας ενισχύσει, αλλά θα αυξήσει την ανθεκτικότητά σας, ώστε να μην το χρειάζεστε απαραίτητα κάθε έξι μήνες , ή ένα χρόνο», είπε.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά

Νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι τριών ταχυτήτων από σήμερα και... 15 ημέρες προθεσμία για το plan B

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει