ΚΟΣΜΟΣ

Mέγκαν Μαρκλ: Το άγνωστο εμπόδιο που μπορεί να της «φράξει» τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο

H Mέγκαν Μάρκλ χαιρετάει τους φωτογράφους στη Νέα Υόρκη
H Mέγκαν Μάρκλ χαιρετάει τους φωτογράφους στη Νέα Υόρκη

Ένας ελάχιστα γνωστός συνταγματικός κανόνας, πιστεύουν οι ειδικοί θα μπορούσε να εμποδίσει μία πιθανή υποψηφιότητα της Μέγκαν Μαρκλ για την προεδρία των ΗΠΑ

Η Μέγκαν Μαρκλ όταν συστήνεται σε πολιτικούς των ΗΠΑ περιγράφει ακόμη τον εαυτό της ως δούκισσα του Σάσεξ. Αυτός ακριβώς ο...τίτλος -τον οποίο εξακολουθεί να πλασάρει παρά την αποχώρησή του ζεύγους απο τη βασιλική οικογένεια- θα μπορούσε να την εμποδίσει απο τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος, πιστεύουν οι ειδικοί.

Μια ελάχιστα γνωστή συνταγματική τροποποίηση που έγινε πριν από δύο αιώνες θα μπορούσε να σταματήσει κάθε προσπάθεια που κάνει η Μέγκαν για να καταλήξει στον Λευκό Οίκο, γράφει πιο συγκεκριμένα η Sun.

Ενώ η δούκισσα δεν έχει μιλήσει ποτέ δημόσια για την επιθυμία της να θέσει υποψηφιότητα, οι βιογράφοι της πιστεύουν ότι είναι «πιθανό… ίσως και πολύ πιθανό» να το κάνει, με τουλάχιστον έναν από αυτούς να ισχυρίζεται ότι «ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο».

Η ίδια επικρίθηκε πρόσφατα από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για την εσκτρατεία της υπέρ της γονικής άδειας μετ' αποδοχών. Οι πολιτικοί λένε ότι συστήθηκε ως δούκισσα του Σάσεξ - και κανείς τους δεν ήξερε πώς απέκτησε πρόσβαση στους τηλεφωνικούς της αριθμούς.

Η κίνηση προκάλεσε οργή, καθώς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μένουν πάντα μακριά από πολιτικά ζητήματα. Η διαμάχη για τις κλήσεις συνεχίζεται, με τους βοηθούς του Παλατιού να προειδοποιούν ότι η δούκισσα «χρησιμοποιεί τον τίτλο της εκτός πλαισίου» και τον Πιρς Μόργκαν να προτρέπει τη βασίλισσα να ακυρώσει τους βασιλικούς τίτλους της.

Και τώρα υποστηρίζεται ότι ο τίτλος της μπορεί να την εμποδίσει να επιδιώξει καριέρα σε υψηλό αξίωμα, χάρη σε έναν ελάχιστα γνωστό κανόνα που είχε προταθεί για να μπλοκάρει τα σχέδια του ανηψιού του Ναπολέοντα.

Η μεταρρύθμιση του 1810 αναβιώνει

Συνταγματικοί εμπειρογνώμονες είπαν στην Telegraph ότι το 1810, προτάθηκε μια κρίσιμη τροποποίηση στο σύνταγμα και ψηφίστηκε στο Κογκρέσο. Δηλώνει ότι οποιοσδήποτε «αποδέχεται, διεκδικεί, λαμβάνει ή διατηρεί έναν τίτλο ευγενείας που απονέμεται από ξένη δύναμη» θα αποκλείεται από την κατοχή ομοσπονδιακού αξιώματος.

Η τροπολογία εστάλη στα επιμέρους νομοθετικά σώματα των πολιτειών. Ωστόσο δεν έδωσαν αρκετές από αυτές το «πράσινο φως» – και έτσι η τροπολογία δεν πέρασε ποτέ. Ούτε όμως έφυγε ποτέ από το προσκήνιο, έχοντας παραμείνει στο τραπέζι για περισσότερο από δύο αιώνες.

Η απόφαση συζητήθηκε αφότου ο μικρότερος αδερφός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Ζερόμ παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ «Μπέτσι» Πάτερσον. Οδήγησε σε πυρετώδεις εικασίες ότι ο Ζερόμ θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα – και οι ΗΠΑ θα υπάγονταν στη γαλλική αυτοκρατορία.

Οι ειδικοί είπαν στην εφημερίδα ότι, εάν η τροπολογία ανανεωθεί, οι 12 ψήφοι υπέρ της είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να μετρούν. Αυτό θα σήμαινε ότι 26 ακόμη πολιτείες θα χρειαστούν για να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας.

Ο John Kowal, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την ιστορία των συνταγματικών τροποποιήσεων, είπε: «Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να το δουν αυτό ως ευκαιρία. Δεν γνωρίζω κανένα προηγούμενο, όπου κάποιος που είναι δημοσίως γνωστός και χρησιμοποιεί δημοσίως έναν τίτλο ευγενείας από άλλη χώρα να έχει θέσει υποψηφιότητα για πολιτικό αξίωμα.

Η Βρετανία έχει μια πολύ ισχυρή παράδοση να κρατά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μακριά από την πολιτική και έτσι όλο αυτό είναι ίσως πιο παρεμβατικό από οτιδήποτε θα τολμούσε να κάνει ένας βασιλιάς στη Βρετανία» είπε.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η Mέγκαν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ γιατί έχει την υπηκοότητα.

Οι βασιλικοί εμπειρογνώμονες πάντως πιστεύουν ότι η πιθανότητα να κατέβει υποψήφια η Μέγκαν είναι απειροελάχιστη. Η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της, παραδέχτηκε ότι τηλεφώνησε σε γερουσιαστές, παρά το γεγονός οτι ο Χάρι και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν πρέπει να εμπλέκονται στην πολιτική.

Πηγή: Sun

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά

Νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι τριών ταχυτήτων από σήμερα και... 15 ημέρες προθεσμία για το plan B

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει