ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Με μοριακό τεστ η είσοδος στη Βρετανία για όλους τους ταξιδιώτες

Μετάλλαξη Όμικρον: Με μοριακό τεστ η είσοδος στη Βρετανία για όλους τους ταξιδιώτες
Οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον
AP

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι, με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε πρόσφαταμετάλλαξη Όμικρον- φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις και «μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ατόμων που είναι διπλά εμβολιασμένοι». Ως εκ τούτου, ο Τζόνσον ανακοίνωσε μια σειρά νέων «στοχευμένων και προληπτικών μέτρων» για να επιβραδύνει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο και να «κερδίσει χρόνο» για τους επιστήμονες να ερευνήσουν περαιτέρω την παραλλαγή.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό διαγνωστικό τεστ PCR μέχρι τη δεύτερη ημέρα της άφιξής τους και να απομονώνονται μέχρι να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, όλες οι επαφές κάποιου που βγαίνει θετικός με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον θα πρέπει να αυτοαπομονωθεί για 10 ημέρες, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού του.

Μέχρι σήμερα οι Αρχές ζητούσαν από τους επισκέπτες να υποβάλλοντα σε τεστ αντιγόνου, όχι όμως και να απομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέους, αυστηρότερους κανόνες, όσον αφορά τη χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα Μέσα Μεταφοράς. Όπως είπε ο Τζόνσον, ο υπουργός Υγείας θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο, πιθανότατα αύριο. Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει λοκντάουν για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε. «Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, πρόσθεσε.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πρώτα κρούσματα στη Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορoνοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Χαβίντ.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» εντοπίστηκαν την Παρασκευή, ένα στο Chelmsford και ένα άλλο στο Nottingham. Και οι δύο περιπτώσεις «συνδέονται», πρόσθεσε ο Χαβίντ, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο ασθενείς βρίσκονται επί του παρόντος σε απομόνωση στο σπίτι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκάρουν οι καταγγελίες για την κακοποίηση της Φωτεινής: «Της πατούσαν την κοιλιά ενώ ήταν έγκυος»

Κορονοϊός: Αυτοί οι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται

Η δολοφονία της οικογένειας Χρυσαφίδη στην Εκάλη - Ο μυστήριος μπάτλερ και οι φωτογραφίες στο ebay