ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα τα ανησυχητικά δεδομένα – Τι ισχύει για επαναμόλυνση, εμβόλια και μονοκλωνικά

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλα τα ανησυχητικά δεδομένα – Τι ισχύει για επαναμόλυνση, εμβόλια και μονοκλωνικά
Μέτρα, μάσκες και ταξιδιωτικοί περιορισμοί
AP Photo/Matt Dunham

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 - Πότε θα υπάρξουν σαφή δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη - Γιατί οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής

Η πολύ πρόσφατη ταυτοποίηση ενός νέου στελέχους του SARS-CoV-2 που οδηγεί σε νόσο COVID-19 έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με ιδιαίτερα σημαντικές υγειονομικές αλλά και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις χώρες της Νότιας ΑφρικήςAP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πρώτα στοιχεία

Το νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα ασθενών με COVID-19 που συλλέχθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μποτσουάνα, ενώ πολύ σύντομα ταυτοποιήθηκε και στη Νότια Αφρική καθώς και σε έναν εμβολιασμένο ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ μετά από ταξίδι στη Νότια Αφρική κατά τα χρονικό διάστημα 22 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 2021. Το στέλεχος Β.1.1.529 ανιχνεύτηκε και σε άλλο ένα άτομο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε σε καραντίνα ο ταξιδιώτης με τον οποίο ήρθε σε επαφή.

Ακολούθως, νέες περιπτώσεις COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος καταγράφηκαν στο Ισραήλ και στο Βέλγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Βέλγιο δεν είχε εμβολιαστεί ούτε είχε προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 και είχε ταξιδέψει μόνο στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, ενώ εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες μετά το ταξίδι στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας στις αρχές του Νοεμβρίου 2021. Το γεγονός εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του νέου στελέχους σε περισσότερες χώρες όχι μόνο της Αφρικής αλλά και άλλων ηπείρων. Κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος έχουν επίσης καταγραφεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία.

Γιατί είναι «στέλεχος ανησυχίας» η μετάλλαξη «Όμικρον»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Όμικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Το νέο στέλεχος Β.1.1.529 εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης - ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αριθμός και το είδος των μεταλλαγών προκαλούν προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη 'Αλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει για επαναμόλυνση, εμβόλιο και θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη 'Αλφα, Γάμμα και Λάμδα. Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία από τα δεδομένα αλληλούχισης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα κρούσματα της Νότιας Αφρικής, όπου φαίνεται ότι το νέο στέλεχος Β.1.1.529 επικρατεί του στελέχους δέλτα. Πρόσφατες συρροές κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Νότιας Αφρικής αποδίδονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο νέο στέλεχος Όμικρον. Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψη, επιδημιολογικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου προβλέπουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανιχνεύεται εύκολα;

Όσον αφορά στη διάγνωση του νέου στελέχους Όμικρον, είναι δυνατή η ταχεία ανίχνευση με την υπάρχουσα τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και το S-gene dropout test πριν ακολουθήσει η επιβεβαίωση με την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.

Σε 4 εβδομάδες τα σαφή αποτελέσματα για την Όμικρον

Συμπερασματικά, το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.

Επιπλέον, σημειώνουν, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειοψηφία των ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.

Σε όλο τον κόσμο εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον - «Ίσως να είναι αργά πια», τονίζουν οι ειδικοί

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ονομάστηκε Όμικρον, εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, με δύο νέα κρούσματα να εντοπίζονται σήμερα στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προστατευθούν.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορονοϊού ότι ο ιός θα εμφάνιζε μεταλλάξεις, αν αυτές θα εξελίσσονταν σε πιο απειλητικές για τη ζωή θα έμενε να φανεί. Από το Νοέμβριο του 2019 έως σήμερα ήρθαμε αντιμέτωποι με την «Βήτα», «Γάμα», «Δέλτα», «Δέλτα Plus», και καταφέραμε με τα εμβόλια και τα μέσα προστασίας, να ζούμε με αυτές, χαλαρώνοντας μάλιστα τους περιορισμούς. Όμως, από τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε την Πέμπτη την ανακάλυψη της παραλλαγής B.1.1.529, της «Όμικρον» δηλαδή, ήταν η πιο ισχυρή υπενθύμιση ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορα.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αυτό που τρέμει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αν τελικά η μετάλλαξη «Όμικρον» αντέχει στο εμβόλιο. Αν ισχύει αυτό τότε εν μέσω Χριστουγέννων ίσως οδηγηθούμε στην «πανδημία κορονοϊού Volume 2», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο πλανήτης «οχυρώνεται» απέναντι στη μετάλλαξη «Όμικρόν»

Η ανακοίνωση της Πέμπτης βρήκε τα κράτη σχετικά προετοιμασμένα, με Ευρώπη και Αμερική να λαμβάνουν άμεσα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον».

Ωστόσο, η παραλλαγή «Όμικρον» έχει περάσει ήδη το κατώφλι της Ασίας, της Ευρώπης και της Αυστραλίας και μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε:

Ν. Αφρική 77

Μποτσουάνα 4

Xονγκ Κόνγκ 1

Ισραήλ 1

Βέλγιο 1

Μ. Βρετανία 2

Ιταλία 1

Γερμανία 2

Τσεχία 1

Αυστραλία 2

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ιδιαιτέρως προβληματισμένοι, καθώς η μετάλλαξη έχει ήδη περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και έφτασε τόσο στα μεσογειακά κράτη όσο και στην κεντρική Ευρώπη, υιοθετούν περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακάμψουν την πορεία της μετάλλαξης δίνοντας χρόνο στους επιστήμονες να την ερευνήσουν, ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα. Από τις χώρες ωστόσο που πήραν τα πιο αυστηρά μέτρα είναι η Βρετανία και το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές χώρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες Γκατέλ δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες «δυσανάλογα».

Μετάλλαξη «Όμικρον» - Βρετανία: Μόνο με PCR τεστ η είσοδος στη χώρα

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως όλοι όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Αγγλία από εδώ και πέρα θα χρειάζεται να κάνουν ένα διαγνωστικό μοριακό τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης μέρας από την ημερομηνία άφιξης τους. Υποχρεούνται δε, να μένουν απομονωμένοι μέχρι να λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι αρνητικό για να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Επίσης ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής συγκοινωνίας ξαναγίνεται υποχρεωτική. Πράγμα το οποίο δεν ισχύει όμως για την εστίαση.

Ο Μπόρις Τζόνσον αυστηροποίησε τα πρωτόκολλα για την είσοδο των πολιτών στην ΑγγλίαHollie Adams/Pool via AP

Κανείς αλλοδαπός στο Ισραήλ εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον

Σκληρή στάση υιοθέτησε και το Ισραήλ, όπου έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα της Όμικρον. Ο πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2. Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, για τον ίδιο λόγο.

Ερμητικά κλειστό το Ισραήλ εξαιτίας της ΌμικρονAP Photo/Maya Alleruzzo

Την ίδια ώρα η Νότια Αφρική, οι κάτοικοι της οποίας έχουν γίνει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» σε όλον τον κόσμο, αισθάνεται ότι «τιμωρείται» και της επιφυλάσσεται άδικη αντιμετώπιση επειδή οι επιστήμονες της σήμαναν τον παγκόσμιο συναγερμό. Η κυβέρνηση κατήγγειλε τον στιγματισμό του «αγγελιαφόρου κακών ειδήσεων», όπως έκαναν και πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου, ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις εξελίξεις.

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ισοδυναμούς «με τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές», εκτίμησε η κυβέρνηση, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον. «Η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χειροκροτείται και όχι να τιμωρείται», υπογράμμισε. «Νέες παραλλαγές εντοπίζονται και σε άλλες χώρες. Καμία από αυτές δεν έχει κάποια σχέση με τη νότια Αφρική. Να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις χώρες είναι ριζικά διαφορετικές από εκείνη που επιφυλάχθηκε στις χώρες της νότιας Αφρικής» σχολίασε ο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπου φύγει - φύγει εκατοντάδες ΝοτιοαφρικανοίAP Photo/Jerome Delay, File)

Ιταλία: Μάνατζερ ο Ιταλός που βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρώτος Ιταλός πολίτης ο οποίος βρέθηκε χθες θετικός στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι ένας μάνατζερ ο οποίος τις περασμένες ημέρες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου, προερχόμενος από την Μοζαμβίκη.

Έχει κάνει δυο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 και, έως ώρα, τα συμπτώματά του είναι ελαφρά. Πιο αναλυτικά, ο μάνατζερ, με καταγωγή από την Κάτω Ιταλία, επέστρεψε πριν δέκα ημέρες από την Αφρική και μετά την άφιξή του στο Μιλάνο, πήγε στην πόλη Καζέρτα, έξω από την Νάπολη, όπου ζει με την πενταμελή οικογένειά του. Ο ασθενής προέκυψε θετικός όταν επέστρεψε στο Μιλάνο και υποβλήθηκε σε διαγνωστικό τεστ, για να επιβιβασθεί σε νέα πτήση με προορισμό την Αφρική.

Ο πέριφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, κάλεσε με έμφαση όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν την προστατευτική μάσκα, και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους από την αστυνομία.

Ακόμα και στην Αυστραλία βρέθηκαν κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της πιο πολυπληθούς πολιτείας της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ από τον νότιο τμήμα της Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στο στέλεχος Όμικρον. Και οι δύο ήταν ασυμπτωματικοί, πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις αρχές. Άλλοι 12 επιβάτες της ίδιας πτήσης που επίσης προέρχονται από το νότιο τμήμα της Αφρικής μπήκαν σε απομόνωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαγνωστεί με covid-19, ενώ οι συνολικά 260 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος – επιβάτες και πλήρωμα—έχουν λάβει εντολή να αυτοαπομονωθούν.

Τα κρούσματα στην Αυστραλία αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί.

Ελβετία: Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα εκτός της Γερμανίας και της Ιταλίας

Η Ελβετία επέκτεινε χθες τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι, χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Την Παρασκευή η Ελβετία είχε απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, ενώ επέβαλε και περιορισμούς σε άλλες χώρες, όπως στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Από αυτές τις χώρες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία μόνο οι Ελβετοί πολίτες και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή στην ευρύτερη ζώνη Σένγκεν. Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 και, επιπροσθέτως, να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τους 61 θετικούς στην Ολλανδία

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου οι επιβάτες δύο αεροπλάνων από τη Νότια Αφρική τέθηκαν σε καραντίνα μόλις προσγειώθηκε στο Άμστερνταμ, με τους επιβάτες να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ. Από αυτούς οι 61 βρέθηκαν θετικοί και απομονώθηκαν, με τις Αρχές να εξετάζουν αν νοσούν από τη μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, «σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον». Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των CDC για οκτώ αφρικανικές χώρες

Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες εξέδωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω του εντοπισμού της «ανησυχητικής» παραλλαγής Όμικρον στην περιοχή αυτήν. Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τα CDC είχαν θέσει τη Νότια Αφρική στο επίπεδο 1, δηλαδή του «πολύ χαμηλού» κινδύνου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα τέσσερα «θανάσιμα αμαρτήματα» της Ιωάννας Τούνη (photos+videos)

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο «συρτάρι» ενόψει Χριστουγέννων: Στο επίκεντρο rapid test, μάσκες

Το βαμπίρ της Νέας Ορλεάνης: Ο μυστηριώδης κόμης St.Germain που έπινε αίμα για να παραμείνει νέος