ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχει εξαπλωθεί - Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της G7

Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη Όμικρον
Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη Όμικρον
ΑP

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι κυβερνήσεις και οι επιστήμονες στον πλανήτη για να αποκρυπτογραφήσουν αλλά και να θωρακίσουν τους πολίτες ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον. Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί  Υγείας της G7, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί οτι ο παγκόσμιος κίνδυνος ειναι «πολύ υψηλός»

Ο παγκόσμιος κίνδυνος λόγω της παραλλαγής Όμικρον εκτιμάται ότι είναι «πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο ΠΟΥ καλώντας τις χώρες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να λάβουν μέτρα.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη

Η Δανία έγινε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που επιβεβαίωσε κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον χθες, Κυριακή. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας δήλωσαν ότι κατέγραψαν δύο κρούσματα σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική.

Κρούσματα του νέου στελέχους κορονοϊού έχουν επίσης καταγράψει Ολλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι, ενώ η χώρα του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα, «είναι πιθανό να κυκλοφορούν επί του παρόντος κρούσματα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «αγώνας δρόμου» για την αντιμετώπιση της παραλλαγής.

Επιβεβαιώθηκαν 13 κρούσματα στην Ολλανδία

Η ολλανδική αρχή δημόσιας υγείας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι 13 άτομα που έφτασαν στην Ολλανδία με πτήσεις από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή έχουν μέχρι στιγμής διαγνωστεί θετικά στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron.

Τα 61 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό την Παρασκευή μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ πριν επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων, τέθηκαν αμέσως σε απομόνωση ενώ πραγματοποιήθηκε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν είχαν τη νέα παραλλαγή.

Το ινστιτούτο δημόσιας υγείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δοκιμές συνεχίζονται στα δείγματα. Τα περισσότερα από τα 61 άτομα που βρέθηκαν θετικά τέθηκαν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ σε ένα μικρό αριθμό επετράπη να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους υπό αυστηρές συνθήκες.

Οι υγειονομικές αρχές απηύθυναν έκκληση σε όλους τους ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα να υποβληθούν σε εξετάσεις και να δημιουργήσουν ένα κέντρο δοκιμών στο αεροδρόμιο Schiphol για τους Ολλανδούς πολίτες που επέστρεψαν από την περιοχή. Τα τεστ είναι εθελοντικά και οι ταξιδιώτες μπορούν να περιμένουν τα αποτελέσματα απομονωμένοι στο σπίτι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι ένα τρίτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε την Κυριακή. Η χώρα είχε αρχικά αναφέρει δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Νταβίντ είπε ότι «συνδέονταν με ταξίδια στη νότια Αφρική».

Οι μολύνσεις της νέας παραλλαγής, για τις οποίες τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και πιο ανθεκτικές στην τρέχουσα θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ώθησαν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αυστηροποιήσει τους κανόνες εισόδου.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, αλλά θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», είπε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσθέτει δέκα χώρες στην «κόκκινη λίστα» αλλά λέει «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν». Ο Τζαβίντ είχε δηλώσει νωρίτερα στο Twitter ότι τα δύο μολυσμένα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση.

«Ως προληπτικό μέτρο πραγματοποιούμε πρόσθετες στοχευμένες δοκιμές στις πληγείσες περιοχές - Νότιγχαμ και Τσέλμσφορντ - και αλληλουχούμε όλα τα θετικά κρούσματα», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ζάμπια και η Αγκόλα προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών της χώρας, μαζί με τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσβατίνι, το Λεσότο, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε που προστέθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι οι επαφές ύποπτων κρουσμάτων Όμικρον θα κληθούν να απομονωθούν για 10 ημέρες, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους και ότι οι απαιτήσεις για μάσκες σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς θα γίνουν αυστηρότερες. Οι «προσωρινοί και προληπτικοί» νέοι κανόνες θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Σκωτία: 6 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

Έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας εργάζονται για να διακριβώσουν τις συνθήκες.

«Η Δημόσια Υγεία της Σκωτίας θα αναλάβει ενισχυμένη ιχνηλάτηση για όλα τα κρούσματα. Αυτό θα βοηθήσει να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού και (να εντοπιστούν) όποια άλλα άτομα έχουν έρθει σε επαφή (με τα κρούσματα) κατά τις τελευταίες εβδομάδες", δήλωσε ο Χούμζα Γιούσαφ, υπουργός Υγείας της Σκωτίας.

Η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Τσεχία αναφέρουν επίσης κρούσματα Όμικρον. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε σε τρία την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από αξιωματούχους υγείας στο κρατίδιο της Έσσης. Τα δύο μολυσμένα άτομα επέστρεψαν από τη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου και έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS) ανακοίνωσε επίσης το βράδυ του Σαββάτου ότι ένα πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικτον εντοπίστηκε στην Ιταλία σε ένα άτομο που βρισκόταν πρόσφατα στη Μοζαμβίκη. «Ο ασθενής και τα μέλη της οικογένειάς του είναι καλά στην υγεία του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η Τσεχία εντόπισε επίσης ένα πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους σε ασθενή με COVID-19. Η γυναίκα νοσηλεύεται με ελαφρά συμπτώματα στο Λίμπερετς, στα βόρεια της χώρας. Έρχονται μια μέρα αφότου το Βέλγιο έγινε το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέφερε κρούσμα από ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Αίγυπτο.

Κλείνουν τα σύνορα

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έκλεισαν την Παρασκευή τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από επτά χώρες της Νότιας Αφρικής — Μποτσουάνα, Εσβατίνι, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Ζιμπάμπουε — λόγω της παραλλαγής.

Η απόφαση ήρθε λίγες ώρες πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δώσει στην παραλλαγή, γνωστή αρχικά ως B.1.1.529, το όνομά της και την χαρακτηρίσει ως «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».

Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης» με τους ειδικούς να ανησυχούν επίσης ότι ο «μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων» της παραλλαγής την καθιστά πιο ανοσία στην τρέχουσα θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.

Άλλες χώρες που έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς με χώρες της Νότιας Αφρικής ειναι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της G7

Μάλιστα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η χώρα που συγκάλεσε τη Σύνοδο ήταν η Βρετανία, η πρώτη χώρα στην οποία σήμανε συναγερμός λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αποφασίζοντας αστραπιαία ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: «Παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου» - 49χρονος δολοφόνησε τη 48χρονη σύζυγό του

Δέσποινα Βανδή: Το τραγούδι που αφιέρωσε στον Βασίλη Μπισμπίκη – Η αντίδραση του ηθοποιού (vid)

Πάτρα: Άγριο επεισόδιο με τον τράπερ Toquel σε κλαμπ (pic+vid)