ΚΟΣΜΟΣ

OHE: «Να μην τιμωρηθεί η Αφρική από όλο τον πλανήτη για την μετάλλαξη Όμικρον»

OHE: «Να μην τιμωρηθεί η Αφρική από όλο τον πλανήτη για την μετάλλαξη Όμικρον»
Την στήριξή του στην Αφρική εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
AP IMAGES

ΟΗΕ: Να μην αποκόψουν την Αφρική από τον υπόλοιπο κόσμο, ζητά από όλα τα κράτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα «πολύ ανήσυχος» για την απομόνωση της Νότιας Αφρικής, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν πολλές χώρες με αφορμή τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον.

Οι Αφρικανοί «δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το ανήθικα χαμηλό επίπεδο των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στην Αφρική και δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν επειδή εντόπισαν και μοιράστηκαν επιστημονικές και υγειονομικές πληροφορίες, ουσιώδους σημασίας, με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε.

«Όπως λένε άλλοι και εγώ εδώ και πολύ καιρό, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη παραλλαγών» του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε.

«Ανησυχώ πολύ για την απομόνωση των χωρών της νότιας Αφρικής λόγω των νέων περιορισμών που συνδέονται με την Covid-19», συνέχισε ο Γκουτέρες.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί σε πολλές άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στην Ευρώπη.

Ευχαριστώντας την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα της Νότιας Αφρικής επειδή «έδρασε γρήγορα, εντοπίζοντας αυτή τη νέα παραλλαγή», ο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις χώρες να σκεφτούν την πιθανότητα να κάνουν επαναλαμβανόμενα τεστ στους ταξιδιώτες αλλά και να λάβουν «άλλα, κατάλληλα και πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα» για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, επιτρέποντας να συνεχιστούν τα ταξίδια.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής εξέφρασε τη λύπη της το Σάββατο για το κλείσιμο των συνόρων πολλών χωρών για τους πολίτες της, τονίζοντας ότι αισθάνεται ότι «την τιμωρούν» επειδή εντόπισε την παραλλαγή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ η 38χρονη κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Δέσποινα Βανδή: Το τραγούδι που αφιέρωσε στον Βασίλη Μπισμπίκη – Η αντίδραση του ηθοποιού (vid)

Κρούσματα σήμερα: 6.677 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 104 θάνατοι και 657 διασωληνωμένοι