ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη «Όμικρον» εντοπίσθηκε σε 57 χώρες - Νωρίς για να κρίνουμε την επικινδυνότητά της

Σε 57 χώρες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Σε 57 χώρες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ, ανακοίνωσαν χθες (8/12) στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση τους για την Covid-19 οι ειδήμονες του οργανισμού.

Η Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη Νότια Αφρική, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, η τελευταία επιδημιολογική έκθεση από τον ΠΟΥ αναφέρει ότι δεδομένου ότι η παραλλαγή «Δέλτα» παραμένει κυρίαρχη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον παγκόσμιο αντίκτυπο της «Όμικρον».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων έχει προβλέψει ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες.Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστεί η μολυσματικότητα και η σοβαρότητα της «Όμικρον» λέει ο ΠΟΥ.

«Φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν, είναι άγνωστο όμως εάν αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Από τα 899.935 δείγματα Covid-19 που αναλύθηκαν και ανέβηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων Covid-19 τις τελευταίες 60 ημέρες, επιβεβαιώθηκε ότι 897.886 (99,8%) ήταν «Δέλτα», ενώ 713 (0,1%) ήταν «Όμικρον».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ η Νότια Αφρική ανέφερε 62.021 κρούσματα της παραλλαγής μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου – αύξηση 111% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η χώρα είχε επίσης αύξηση 82% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 4 Δεκεμβρίου 912 εισαγωγές σε σύγκριση με 502 την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσες από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονταν στην «Όμικρον».

Η νέα μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα στη Νότια Αφρική παρά τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης στο παρελθόν. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 60% και 80% του πληθυσμού νόσησε στο παρελθόν. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, περίπου στο 35%.

Τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η «Όμικρον» αλλάζει τη σοβαρότητα της ασθένειας. Από τις 6 Δεκεμβρίου, και τα 212 επιβεβαιωμένα κρούσματα «Όμικρον» σε 18 χώρες της ΕΕ ταξινομήθηκαν ως ασυμπτωματικά ή ήπια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: 51χρονος δολοφόνησε τον σύντροφο της μητέρας του

Ποιος ήταν ο πρώην μετρ του Νότη Σφακιανάκη που αυτοκτόνησε - «Ράγισε» καρδιές το αντίο του Μουκίδη

Δύσκολες στιγμές για την Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι είπαν οι γιατροί στο Παρίσι για τα εγκαύματα

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση