ΚΟΣΜΟΣ

Κεντάκι: Οι εικόνες πριν και μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Ένα 3χρονο παιδί στα πρώτα θύματα

Κεντάκι: Οι εικόνες πριν και μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Ένα 3χρονο παιδί στα πρώτα θύματα
Το Κεντάκι μετρά ακόμα τις πληγές του από τον ιστορικών διαστάσεων ανεμοστρόβιλο που σάρωσε τις πολιτείες των ΗΠΑ
AP PHOTO

Το Κεντάκι μετρά ακόμα τις πληγές του από τον ιστορικών διαστάσεων ανεμοστρόβιλο που σάρωσε τις πολιτείες των ΗΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες στο Κεντάκι και τις υπόλοιπες πολιτείες που σαρώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο που χτύπησε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο να εντοπιστούν αγνοούμενοι και να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές, με τις εικόνες πριν και μετά από τα σημεία που πέρασε το φαινόμενο να αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο ανεμοστρόβιλος πέρασε από τέσσερις πολιτείες μέσα σε τέσσερις ώρες γεγονός που τον κάνει να κάνει να είναι ο ανεμοστρόβιλος που έχει «ταξιδέψει» περισσότερο στην ιστορία των ΗΠΑ αφήνοντας πίσω του καταστροφές, νεκρούς και μια αγωνιώδη προσπάθεια όσων επέζησαν να βρουν συγγενείς και στέγη.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο ανεμοστρόβιλος κάλυψε μια απόσταση 365 χιλιομέτρων από το Αρκάνσας μέχρι το Κεντάκι, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί θα κάνει ξεπεράσει το θλιβερό «ρεκόρ» του ανεμοστρόβιλου Tri State που χτύπησε το 1925 καλύπτοντας μια απόσταση 350 χιλιομέτρων αφήνοντας πίσω 695 νεκρούς και 15.000 κατεστραμμένα σπίτια στο Μιζούρι, το Ιλινόις και την Ιντιάνα.

Οι εικόνες που κατέγραψε δορυφόρος το Σάββατο μετά το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου αποτυπώνει την έκταση της καταστροφής ειδικά στην πόλη Μέιφιλντ στο δυτικό Κεντάκι. Το έδαφος έχει καλυφθεί από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα ενώ διάσπαρτα είναι τα στρεβλωμένα μεταλλικά αντικείμενα και τα καταστραμμένα οχήματα.

Στις ίδιες φωτογραφίες έχει καταγραφεί και η καταστροφή στο εργοστάσιο παραγωγής κεριών στο οποίο εργάζονταν 110 άνθρωποι με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι 8 εξ αυτών να εντοπίζονται νεκροί, 8 να είναι αγνοούμενοι και 90 να έχουν εντοπιστεί ζωντανοί.

Ανάμεσα στα θύματα στο εργοστάσιο στο Κεντάκι ήταν ένας βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του και μια μητέρα ενός παιδιού μόλις 1 έτους. Η 34χρονη Etheria S. Hebb ήταν οδηγός σε όχημα παράδοσης και έχασε τη ζωή της όταν κατέρρευσαν τόσο οι τοίχοι όσο και η οροφή του εργοστασίου. Ο 29χρονος Clayton Cope από την πλευρά του είχε μιλήσει με τη μητέρα του λίγο πριν χτυπήσει ο ανεμοστρόβιλος και της είπε ότι είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για το φυσικό φαινόμενο.

Στον κατάλογο των θυμάτων περιλαμβάνονται, επίσης, οι Deandre S. Morrow, 28 ετών, , Kevin D. Dickey, 62 ετών, Larry E. Virden, 46 ετών και Austin J. McEwen, 26 ετών.

Μολονότι η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων – με τον κυβερνήτη του Κεντάκι να λέει ότι θα ξεπεράσου τα 100 μονο στην δική του πολιτεία – πραγματοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς καθώς προτεραιότητα έχει ο εντοπισμός τυχών επιζόντων μέσα στα συντρίμμια, ήδη έχουν γίνει γνωστά ορισμένα από τα θύματα του ανεμοστρόβιλου.

Ανάμεσά τους ένα παιδί μόλις τριών ετών το οποίο καταπλακώθηκε από το σπίτι του στην πόλη Μέιφιλντ και ο δικαστής Brian Crick, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο «για μια σειρά ανεμοστρόβιλων από τους χειρότερους» στην ιστορία των ΗΠΑ και για μια «ανείπωτη τραγωδία», ενώ κήρυξε το Κεντάκι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες Ιλινόι, Τενεσί, Άρκανσο και Μιζούρι.

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ, δήλωσε ότι οι ανεμοστρόβιλοι που σημειώθηκαν στο Κεντάκι είναι οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία του. «Οι καταστροφές δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχω δει στη ζωή μου, δυσκολεύομαι να το εκφράσω με λέξεις», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι πολύ πιθανό περισσότεροι από 100 άνθρωποι να σκοτώθηκαν εδώ στο Κεντάκι».

Ο Μπεσίαρ επεσήμανε ότι 189 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονται στο Μέιφιλντ, μια πόλη στα σύνορα του Κεντάκι με το Ιλινόι, το Μιζούρι και το Άρκανσο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: Η συγκινητική ευχή της μητέρας του - Κερνούσε όλο τον κόσμο η κυρία Πόπη

Η εκλογή Ανδρουλάκη, η αναμονή του Μαξίμου και ο Τσίπρας που έχει το πρόβλημα...

Καληνύχτα Γιώργο Παπανδρέου – Η οδυνηρή ήττα