ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: ΗΠΑ και Κατάρ υποσχέθηκαν ότι δεν θα κάνουν έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Τσαβούσογλου Κύπρος ΗΠΑ Κατάρ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Associated Press/Burhan Ozbilici

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ΗΠΑ και Κατάρ υποσχέθηκαν να μην κάνουν έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν να μην κάνουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε στο τουρκικό κοινοβούλιο, ισχυριζόμενος ότι συζήτησε με τις δύο χώρες και του το υποσχέθηκαν. Ωστόσο, αναμένεται ακόμη ανακοίνωση από τις δύο χώρες για να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί ο ισχυρισμός.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «Φέτος, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν 6 φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας πλοία τρίτων χωρών και κάθε φορά με τις επαφές μας, με τις εν λόγω χώρες, αλλά και με τους στρατιώτες μας, δηλαδή με την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων μας, τους εμποδίσαμε. Τι είπαμε πριν; Είμαστε έτοιμοι για όλα, αν χρειαστεί στο τραπέζι κι αν χρειαστεί και στο μέτωπο».

«Για τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το Κατάρ και Exxon πρέπει να ξεκαθαρίσω πως όπως είπα και νωρίτερα, πως κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας δίχως την άδεια μας. Επίσης κανένας δεν μπορεί να μπει στις περιοχές που έχει δώσει άδειες ερευνών η ''ΤΔΒΚ''. Και ουσιαστικά και οι δυο χώρες, οι ΗΠΑ και το Κατάρ, υποσχέθηκαν πως στο οικόπεδο 5 δεν θα μπουν στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Δεν θα μπουν, θα παραμείνουν στην περιοχή νότια από την γραμμή της υφαλοκρηπίδας μας στο οικόπεδο 5», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Γιώργος Τράγκας μετά από μάχη με τον κορονοϊό

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Κοπέλες έβγαλαν στη δημοσιότητα μηνύματα που φέρεται να τους έστελνε

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η ανάρτηση του Κιούση μετά τις αποκαλύψεις για το μέλος των Ράδιο Αρβύλα

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο και το σχόλιό του για τον Αντώνη Κανάκη