ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2021: Το κλικ της χρονιάς - Μια συγκλονιστική φωτογραφία με φόντο τον πόλεμο στη Συρία

Ανασκόπηση 2021: Το κλικ της χρονιάς
Ανασκόπηση 2021: Το κλικ της χρονιάς
Ανασκόπηση 2021: Το κλικ της χρονιάς

Ανασκόπηση 2021: Αν όλη η φρίκη του πολέμου, αλλά και όλη η αγάπη του κόσμου χωρούσαν σε ένα «κλικ» αυτό θα ήταν εκείνο που τράβηξε ο Τούρκος φωτογράφος Mεχμέτ Ασλάν και του χάρισε το βραβείο για τη φωτογραφία της χρονιάς στο Siena International Photo Awards (2021).

Μια φωτογραφία που αποτυπώνει την αγριότητα του πολέμου, κέρδισε φέτος τα διεθνή φωτογραφικά βραβεία Siena International Photo Awards (SIPA). Έχει τίτλο «Hardship of Life» και υπενθύμισε στον πλανήτη ένα μαύρο κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας, τον συριακό εμφύλιο που ξεκίνησε το 2011. Την ίδια στιγμή όμως προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές της φωτογραφίας, ο Mουνζίρ-αλ-Ναζάλ περπατούσε σε ένα παζάρι στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όταν εξερράγη μια βόμβα, με αποτέλεσμα να χάσει το δεξί του πόδι.

Η σύζυγός του που ήταν έγκυος την εποχή εκείνη, εισέπνευσε λίγο αργότερα νευροτοξικά αέρια. Η φαρμακευτική αγωγή που έλαβε τότε προκάλεσε στον γιο της μία σπάνια πάθηση, το σύνδρομο τετραμελίας. Ο μικρός Μουσταφά γεννήθηκε χωρίς κανένα από τα τέσσερα άκρα του.

Στο συγκλονιστικό στιγμιότυπο ο πατέρας, σηκώνει σηκώνει ψηλά τον γιο του που του χαμογελάει ευτυχισμένος στην επαρχία Χατάϊ της Τουρκίας, όπου κατέφυγε η οικογένεια για να γλιτώσει από τις εχθροπραξίες.

«Το αγόρι γεννήθηκε με μια σπάνια εκ γενετής διαταραχή που ονομάζεται τετραμελία, η οποία χαρακτηρίζεται από την απουσία και των τεσσάρων άκρων. Προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει η μητέρα του Ζεϊνέπ, όταν αρρώστησε από τα νευροτοξικά αέρια που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία», γράφει η ιστοσελίδα των Siena International Photo Awards.

Η οικογένεια ζει πλέον στη νότια Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου κάνει προσπάθειες για να εξασφαλίσει τα χρήματα για τα προσθετικά μέλη του μικρού Μουσταφά.

O Μοχάμεντ ΑσλάνΤwitter

«Η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου… Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του. Θα δίναμε τα πάντα για να του προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή», είπε η μητέρα του.

Ο βραβευμένος Τούρκος φωτογράφος συνάντησε για πρώτη φορά την οικογένεια στη νότια Τουρκία, όπου ζούσαν μέσα σε ένα κατάστημα. Το δράμα τους τον συγκίνησε. Ο Μεχμέτ Ασλάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το βραβείο, σημειώνοντας ότι υπήρξαν συμμετοχές από 163 χώρες στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας.

«Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην περιπέτεια της οικογένειας», είπε στην Washington Post, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η φωτογραφία θα βοηθήσει στην προσπάθεια της οικογένειας να προσφέρει προσθετικά μέλη στον Μουσταφά, αλλά και στην άμβλυνση των αντιδράσεων κατά των προσφυγικών κοινοτήτων στην Τουρκία».

Με το δυνατό της μήνυμα, μήνυμα ελπίδας μέσα στην τραγωδία και την καταστροφή του πολέμου, η φωτογραφία συγκίνησε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Χακάν Κοπούρ, επικεφαλής του πρακτορείου Anadolu στην Ουάσιγκτον έγραψε στο Twitter «Μόνο μια φωτογραφία λέει τα πάντα για το τι συνέβη στη #Συρία».

Και κάπως έτσι ξεκίνησε μία πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων για τον μικρό Μουσταφά με πρωτοβουλία των Siena Awards. Η οικονομική συνεισφορά ανθρώπων απ' όλο τον πλανήτη μέσω της πλατφόρμας GoFundme ήταν συγκινητική.

«Θα θέλατε να συμμετάσχετε μαζί μας για να αλλάξουμε τη ζωή του Mουνζίρ και του Mουσταφά, του πατέρα και του γιου που συμμετέχουν στη φωτογραφία που κέρδισε το φετινό Siena International Photo Award; Αυτή η δυνατή εικόνα, του φωτογράφου Μεχμέτ Ασλάν, τράβηξε την προσοχή σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες μέρες. (...) Μαζί ας κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα», λένε οι εμπνευστές.

Όταν συγκεντρώσουν τα χρήματα για την οικογένεια των Σύρων οι διοργανωτές σκοπεύουμε να πάνε ακόμα παραπέρα, όπως λένε. «Τυχόν υπερχρηματοδότηση θα δοθεί στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης ατόμων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς λόγω του πολέμου στη Συρία» Αυτή είναι η δύναμη της Φωτογραφίας, καταλήγουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.