ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Άνδρας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου για απόπειρα ιεροσυλίας στον «Χρυσό Ναό» των Σιχ

O Xρυσός Ναός των Σιχ στην Ινδία
O Xρυσός Ναός των Σιχ στην Ινδία
ΑP

Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος ότι προσπάθησε να διαπράξει μια ιερόσυλη πράξη στο ιερό του Σιχισμού στην πόλη Αμριτσάρ της Ινδίας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια προσευχής στο «Χρυσό Ναό» της πόλης το Σάββατο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο άνδρας φέρεται να μπήκε στο εσωτερικό ιερό, όπου φυλάσσεται το ιερό βιβλίο του Σιχισμού, το Γκουρού Γκραντ Σαχίμπ.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αγγίξει ένα τελετουργικό ξίφος που ήταν τοποθετημένο δίπλα στο βιβλίο, αλλά τον πρόλαβαν φρουροί και προσκυνητές. Η συμπλοκή έλαβε χώρα γύρω στις 17:45 τοπική ώρα και καταγράφηκε από τις κάμερες καθώς οι βραδινές προσευχές μεταδίδονταν στην τηλεόραση.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη στη συνέχεια. Η αστυνομία είπε ότι ο άνδρας βρέθηκε νεκρός μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά το περιστατικό, ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής που διαχειρίζεται τον ιερό χώρο. Ο επικεφαλής υπουργός του Παντζάμπ έγραψε στο twitter ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να αναζητήσει το «υποκείμενο κίνητρο και τους πραγματικούς συνωμότες πίσω από αυτήν την άθλια πράξη».

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες μετά τη σύλληψη ενός άλλου άνδρα που φέρεται να πέταξε ένα μικρό ιερό βιβλίο των Σιχ, το Gutka Sahib, σε μια τεχνητή πισίνα που περιβάλλει τον ναό. Η βεβήλωση των ιερών βιβλίων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ της κοινότητας των Σιχ.

Αρκετές βεβηλώσεις έγιναν το 2014 και το 2015 και το θέμα έγινε μείζον και απέκτησε πολιτικές διαστάσεις κατά τις εκλογές στο Παντζάμπ το 2017 και το 2019. Το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου έχει επικριθεί από πολιτικούς αντιπάλους, και πολλούς Σιχ, επειδή απέτυχε να αποδώσει δικαιοσύνη σε προηγούμενους παραβάτες βεβηλώσεων.

Βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το τελευταίο περιστατικό το Σάββατο, δηλώνοντας στο τοπικό δίκτυο NDTV ότι ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να αποδυναμωθεί το Παντζάμπ, «το σπαθί της Ινδίας» και κάνουν λόγο για υποκινούμενο πολιτικό παιχνίδι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Bachelor: Η πρώτη ανάρτηση της νικήτριας Αθηνάς – Καμία αναφορά στον Αλέξη Παππά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τη δολοφονία γυναίκας

Κακοκαιρία Κάρμελ: Επιμένει με βροχές, τσουχτερό κρύο και χιόνια-Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά