ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα των 5+1 θα διεξαχθεί τελικά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, επικαλούμενο Ιρανούς αξιωματούχους, εφόσον σημειωθεί πρόοδος στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών στη Βαγδάτη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την πλευρά των έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) οι οποίες θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες με το Ιράν που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 και τις 14 Απριλίου.

Αρχικά, οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να είναι η Κωνσταντινούπολη ο τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, αλλά το Ιράν ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι προτιμά τη Βαγδάτη ή το Πεκίνο. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι αρχικοί δισταγμοί του Ιράν για την Κωνσταντινούπολη έχουν πιθανότατα σχέση με τις διαφορές της Τεχεράνης με την Τουρκία για τη συριακή κρίση. Το Ιράν είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Άσαντ να παραιτηθεί και έχει καταδικάσει την αιματηρή καταστολή.