ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Σκηνές χάους στην πόλη Σιαν εν μέσω lockdown - Kάτοικοι ανταλλάσσουν smartphone για λίγο ρύζi

Τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα καταγράφονται στην πόλη Σάν της Κίνας
Τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα καταγράφονται στην πόλη Σάν της Κίνας
ΑΡ

Κίνα: Πολλοί κάτοικοι στην πόλη Σιαν που παραμένει σε καραντίνα  καταφεύγουν στην…ανταλλακτική οικονομία τις τελευταίες ημέρες για να αποκτήσουν τα απαραίτητα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την έλλειψη τροφίμων.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολίτες να ανταλλάσσουν προμήθειες και ακόμη και τεχνολογικά gadget…για να προμηθευτούν λίγο φαγητό. Κάποιοι έχουν κοινοποιήσει βίντεο όπου ανταλλάσσουν τσιγάρα με λάχανα και ένα Nintendo Switch για στιγμιαία νουντλς και ψωμάκια στον ατμό!

Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους από τις 23 Δεκεμβρίου και προς το παρόν δεν μπορούν να φύγουν για να αγοράσουν τρόφιμα. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί κάνουν αγανακτισμένες αναρτήσεις στα social media.

Οι αρχές παρέχουν δωρεάν τρόφιμα στα νοικοκυριά, αλλά ορισμένοι είπαν ότι οι προμήθειες τους εξαντλούνται ή ότι δεν έχουν λάβει ακόμη βοήθεια.

Σκηνές χάους στην πόλη Σιάν της ΚίναςWeibo

Βίντεο και φωτογραφίες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo δείχνουν ανθρώπους να ανταλλάσσουν τσιγάρα με λάχανα, υγρό πιάτων με μήλα και είδη προσωπικής υγιεινής για λαχανικά. Σε ένα από τα βίντεο ένας κάτοικος να φαίνεται να ανταλλάσσει την κονσόλα του Nintendo Switch με ένα πακέτο νουντλς και δύο ψωμάκια στον ατμό.

«Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν πράγματα με άλλους στο ίδιο κτήριο, επειδή δεν έχουν πλέον αρκετό φαγητό για να φάνε», δήλωσε ένας κάτοικος με το επώνυμο Wang στο Radio Free Asia. Το ειδησεογραφικό μέσο ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος άνδρας ήθελε να ανταλλάξει ένα smartphone και ένα tablet με ρύζι.

«Αβοήθητοι πολίτες έχουν φτάσει στην εποχή των ανταλλαγών - οι πατάτες ανταλλάσσονται με μπατονέτες», είπε ένας χρήστης του Weibo, ενώ ένας άλλος το περιέγραψε ως «επιστροφή στην πρωτόγονη κοινωνία».

Μερικοί εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι και σχολίασαν πόσο «συγκινήθηκαν» από την ευγένεια των γειτόνων τους που μοιράζονται τις προμήθειες μαζί τους.

Η Σιαν βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίας Covid-19 στην Κίνα και οι τοπικές αρχές έχουν λάβει δραστικά μέτρα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, οι κάτοικοι στο συγκρότημα κατοικιών Mingde 8 Yingli στα νότια της πόλης φέρεται να ενημερώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Η νέα έξαρση κορονοϊού είναι η χειρότερη που έχει δει η Κίνα εδώ και μήνες, καθώς ακολουθεί τη στρατηγική της μηδενικής covid-19 Η κυβέρνηση ελπίζει να εξαλείψει το ξέσπασμα πριν από τη Πρωτοχρονιά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Πενταπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στην Αττική σε 20 ημέρες

Survivor: Μεγάλος καβγάς ανάμεσα σε Βαλάντη και Γιώργο - Ποιος πλήρωσε τα «σπασμένα» (vids)

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλό… Πάσχα και καλό καλοκαίρι – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία;

Survivor: «Μπάρμπα μήπως τη γουστάρεις;», είπε στον Βαλάντη για τη Μυριέλλα παίκτης των Μαχητών!