ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η Όμικρον «πνίγει» τον πλανήτη - Ρεκόρ κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ (vid)

Κορονοϊός; Ρεκόρ κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Επέλαση της «Όμικρον»
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρώπη, επίκεντρο του κορονοϊού, καταγράφει πρωτοφανή αριθμό κρουσμάτων - Πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα Covid-19 την ημέρα στις ΗΠΑ

Απέναντι στην επιδρομή της μετάλλαξης Όμικρον που οδηγεί στην εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού, βρίσκονται οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφοντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Ειδικότερα, πάνω από 270.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο. Το τελευταίο ρεκόρ ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου, με λίγα περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το εύρος του τωρινού κύματος της επιδημίας. Αυτό διαρκεί από το φθινόπωρο και αναζωπυρώθηκε στο τέλος του 2021 με την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον. Ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία έχει γίνει ήδη αισθητός, με περισσότερες από 2000 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Santé publique France.

Επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 170.844 περιστατικά κορονοϊού και 259 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα μηνών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, πρόκειται για απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται, πιθανόν, και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών λόγω των εορτών.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.228.410 διαγνωστικά τεστ, το 13,9% από τα οποία, προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.392 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 12.912 ασθενείς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ντράγκι τάσσεται υπέρ της κανονικής επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει οριστεί ανάλογα με τις περιφέρειες, για την Παρασκευή 7 του μηνός, ή την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα καθοριστεί ένα όριο θετικών κρουσμάτων, πέρα από το οποίο οι μαθητές της κάθε τάξης θα τίθενται σε καραντίνα, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων.

Η δε τρίτη δόση των εμβολίων κατά του ιού έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα σε 20.410.468 πολίτες, το 65% όσων καλούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση. Προς το παρόν, τέλος, μόνον το 10% των παιδιών ηλικίας 5 με 10 ετών, έχει εμβολιαστεί.

Σουηδία: Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θετικοί στον κορονοϊό

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ' και η βασίλισσα Σίλβια διαγνώστηκαν με Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ανάκτορα. «Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, έχουν ήπια συμπτώματα και αισθάνονται καλά δεδομένων των συνθηκών», αναφέρουν τα Ανάκτορα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Παράλληλα η χώρα σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, καταγράφοντας 11.507 κρούσματα την 30η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς το τέταρτο κύμα του ιού σαρώνει τη χώρα και θέτει υπό νέα πίεση το σύστημα υγείας. Το προηγούμενο ρεκόρ των 11.376 κρουσμάτων είχε σημειωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

ΗΠΑ: «Μαύρο» παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πίσω και από το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ που καταγράφουν πλέον τις περισσότερες μολύνσεις από κορονοϊό με μεγάλη διαφορά, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο αριθμός της Δευτέρας είναι σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ των περίπου 590.000 που σημειώθηκε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες στις ΗΠΑ. Είναι επίσης υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε οπουδήποτε αλλού ανά πάσα στιγμή από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Ο υψηλότερος αριθμός εκτός των ΗΠΑ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης της μετάλλαξης Δέλτα στην Ινδία, όπου περισσότεροι από 414.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν στις 7 Μαΐου 2021.

Βρετανία: Πάνω από 200.000 τα κρούσματα σε μία ημέρα

Για πρώτη φορά, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα της Covid-19, ένα αρνητικό ρεκόρ την ώρα που η πίεση εντείνεται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καταγράφηκαν 218.724 θετικά τεστ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ενώ 48 άνθρωποι πέθαναν. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ανέρχονται σε 148.941.

Σήμερα νοσηλεύονται με Covid-19 περισσότεροι από 14.000 ασθενείς. Οι νοσηλείες πάντως παραμένουν λιγότερες σε σύγκριση με τα κύματα του περασμένου χειμώνα και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται με αργό ρυθμό.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον μεταφράζεται προς το παρόν με απουσίες από την εργασία, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία σε πολλούς τομείς και κυρίως σε εκείνον της υγείας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομειακά κέντρα ανέφεραν σήμερα ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι κρίσιμη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί η περίθαλψη των ασθενών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Επιστροφή 10/01 - Τρία self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς - Τι ισχύει για κρούσματα

Κρούσματα σήμερα: «Μαύρο» ρεκόρ με 50.126 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 61 θάνατοι και 619 διασωληνωμένοι

Τι σημαίνει όταν το self test δείχνει μια αχνή γραμμή