ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορούμενη και για πολιτική δολοφονία η Τιμοσένκο

Κατηγορούμενη και για πολιτική δολοφονία η Τιμοσένκο

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία εκτίει ποινή επταετούς κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας, απέρριψε σήμερα τις νέες κατηγορίες που της αποδίδονται σχετικά με την εμπλοκή στη δολοφονία ενός βουλευτή πριν από δεκαέξι χρόνια.

Η ίδια τις χαρακτήρισε «παράλογες» και πολιτικά εκπορευόμενες.

Έπειτα από τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν για φοροδιαφυγή, οι διωκτικές αρχές της Ουκρανίας μη λαμβάνοντας υπόψη τις παραινέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις διώξεις εναντίον της πρώην πρωθυπουργού επανήλθαν διατάσσοντας τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί πιθανή εμπλοκή της στη σύναψη συμβολαίου θανάτου το 1996 εναντίον του Γιεβγέν Στσέρμπαν, υπόθεση που αποτελεί ένα από τα πλέον βδελυρά και πολύκροτα εγκλήματα στη μετα-Σοβιετική Ουκρανία.

Ο Στσέρμπαν, πολύ πλούσιος επιχειρηματίας και πολιτικός με μεγάλη επιρροή, δολοφονήθηκε κατά την κάθοδό του από αεροσκάφος στην πόλη Ντόνετσκ.

Οι δράστες, μεταμφιεσμένοι σε μηχανικούς αεροσκαφών, δολοφόνησαν επίσης τη σύζυγό του και αρκετούς παριστάμενους.

Η δολοφονία του εντάσσεται στον κύκλο των πολλών άλλων εγκληματικών ενεργειών στο Ντόνετς μεταξύ τους και η έκρηξη στο ποδοσφαιρικό στάδιο της πόλης, κατά την οποία βρήκε τον θάνατο ο ιδιοκτήτης της ομάδας Σαχτάρ οι οποίες οδήγησαν στην επαναχάραξη του πολιτικού και επιχειρηματικού χάρτη της πλούσιας σε κοιτάσματα σιδήρου και άνθρακα περιοχής.

Εκείνη την περίοδο η Τιμόσενκο ήταν επικεφαλής της εταιρείας παροχής φυσικού αερίου Unified Energy Systems, που αποτελούσε τον μεγαλύτερο πάροχο στην Ουκρανία και επίσης ήταν αναπληρωτής κυβερνήτης του Ντόνετς, ενώ διατηρούσε σημαντικές συμμαχίες με πολλούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στην περιοχή.

«Η σύνδεσή μου με την υπόθεση Στσέρμπαν είναι παράλογή. Πιστεύω πως ο κόσμος κατανοεί σαφώς πλέον πόσο ισχνά είναι τα στοιχεία της υπόθεσης, ποιος επωφελείται από αυτό και πόσο παράλογο είναι», τόνισε η Τιμόσενκο, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το κόμμα της.

Η εισαγγελία υποστηρίζει πως διαθέτει ενδείξεις ότι η Τιμόσενκο ενδέχεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, μαζί με τον Πάβλο Λαζαρένκο, ο οποίος ήταν ο τότε πρωθυπουργός και ο οποίος στη συνέχεια φυλακίσθηκε στις ΗΠΑ για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγές προσκείμενες στον Λαζαρένκο έχουν δηλώσει πως αυτός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ο γιός του Στσέρμπαν Ρουσλάν, που την εποχή της δολοφονίας του πατέρα του ήταν 19 ετών και διέφυγε των φονικών πυρών κατορθώνοντας να κρυφτεί κάτω από ένα αυτοκίνητο, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως διαθέτει στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν την Τιμόσενκο.

Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ανακοίνωσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα πως έχουν μετακινήσει τον Βαντίμ Μπαλότσκιχ, που έχει καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά για τη δολοφονία του Στσέρμπαν και μίας ακόμη πολιτικής προσωπικότητας, σε άλλες φυλακές στο Κίεβο, μία κίνηση που μπορεί να σημαίνει ότι οι αρχές προτίθενται να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο της υπόθεσης.