ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Ανησυχητικές εικόνες από «στρατόπεδα» καραντίνας -Ασθενείς κλείνονται…σε μεταλλικά κουτιά

Στρατηγική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό εφαρμόζει η Κίνα εν όψει των Ολυμπιακών
Στρατηγική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό εφαρμόζει η Κίνα εν όψει των Ολυμπιακών
ΑΡ

Στην Κίνα οι κάτοικοι που νοσούν από κορονοϊό μεταφέρονται μαζικά σε καταυλισμούς καραντίνας, με στενά μεταλλικά κουτιά όπου στριμώχνονται έγκυες και παιδιά. Η αυστηρή συχνά απάνθρωπη στρατηγική μηδενικού κορονοϊού της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Εκτεταμένοι καταυλισμοί καραντίνας με σειρές από στενά μεταλλικά κουτιά kai στεγάζουν άτομα ύποπτα για Covid-19, ξεφυτρώνουν τον τελευταίο καιρό στην Κίνα, όπως φανερώνουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κομμουνιστική χώρα προσπαθεί να εξαλείψει τον ιό παρά τις προειδοποιήσεις ότι η πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον, καθιστά αδύνατη μια «στρατηγική Zero Covid», ακόμη και με τα δρακόντεια μέτρα που επιστρατεύει το Πεκίνο, γράφει η Daily Mail

Αυτή τη στιγμή περισσότερα απο 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους στην Κίνα αφού οι πόλεις Aνιάνγκ και Γιουζού προστέθηκαν στα 13 εκατομμύρια της Σιαν που ήταν ήδη σε καραντίνα. Απαγορεύεται να φύγουν από το σπίτι τους ακόμη και για να αγοράσουν τρόφιμα.

Η Ανιάνγκ, όπου ζουν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μπήκε σε lockdown αργά τη Δευτέρα, αφού αναφέρθηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Oμικρον - και ορισμένοι κάτοικοι των πόλεων που είχαν κλειδωθεί είπαν στο BBC ότι συμμετείχαν σε μια «μεγάλη μεταφορά» χιλιάδων ανθρώπων σε αυτά στρατόπεδα.

Έγκυες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πιστεύεται ότι είναι μεταξύ εκείνων που στάλθηκαν στους καταυλισμούς της Σιάν, με τους πολίτες να μοιράζονται τη φρίκη της κράτησής τους στην…κατάσταση Zero Covid.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν ευρέως στο διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους σε μικροσκοπικά κουτιά επιπλωμένα με ένα ξύλινο κρεβάτι και μια τουαλέτα, όπου αναγκάζονται να παραμείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Εργαζόμενοι με στολές προστασίας παρέχουν τρόφιμα στους έγκλειστους στους καταυλισμούς. Όσοι έχουν ζήσει στις δυστοπικές εγκαταστάσεις λένε ότι το φαγητό είναι ελάχιστο στα παγωμένα μεταλλικά κουτιά.

Οι κάτοικοι στο συγκρότημα κατοικιών Mingde 8 Yingli είπαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εισέλθουν στο κέντρο καραντίνας. Ένας μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι 30 λεωφορεία έφτασαν στο συγκρότημα, ενώ ένας άλλος είπε ότι μεταφέρθηκαν 1.000 άτομα.

Στη συνέχεια, οι κάτοικοι έμειναν στα λεωφορεία για αρκετές ώρες, με την εικόνα ενός άνδρα να στέκεται μόνος τη νύχτα ενώ περίμενε να μεταφερθεί στον καταυλισμό να γίνεται viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα εδώ, μόνο είδη πρώτης ανάγκης... Κανείς δεν ήρθε να μας ελέγξει, τι είδους καραντίνα είναι αυτή; Έκαναν μια μεγάλη μεταφορά μας, πάνω από χίλια άτομα, μέσα στη νύχτα και πολλοί από εμάς είμαστε ηλικιωμένοι και παιδιά» γράφουν στο διαδίκτυο.

Έξω από το στρατόπεδο, ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκε, καθώς έφυγε από το σπίτι του για να αγοράσει ψωμάκια στον ατμό, έδειξαν πλάνα. Τα νέα lockdown είναι τα ευρύτερα από το κλείσιμο της Ουχάν και του μεγαλύτερου μέρους της υπόλοιπης επαρχίας Χουμπέι στις αρχές της πανδημίας το 2020.

Από τότε, η προσέγγιση της Κίνας έχει εξελιχθεί σε μια προσέγγιση στόχευσης μικρότερων περιοχών που έχουν πληγεί από εστίες κορονοϊού. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, και η εμφάνιση της Όμικρον έχουν επαναφέρει τα lockdown σε όλη την πόλη σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν τα κρούσματα και να αποτραπεί η εξάπλωσή τους σε άλλα μέρη της Κίνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μελέτη για τον κορονοϊό: Πόσες ημέρες μεταδίδεται μετά τη διάγνωσή του

Κρούσματα σήμερα: Κοντά στις 27.000 οι σημερινές μολύνσεις

Survivor Spoiler: «Κλείδωσε» η επόμενη αποχώρηση με... διπλή βόμβα; Ποιος κερδίζει το έπαθλο φαγητoύ

Survivor: Απίστευτος καυγάς ανάμεσα σε Πιλίδη και Κατσαούνη – Τους χώρισαν οι συμπαίκτες τους