ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ιαπωνία για τσουνάμι από την έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ιαπωνία για τσουνάμι από την έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα

Η γιγάντια έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα έχει προκαλέσει... χάος στον Ειρηνικό καθώς και οι ΗΠΑ αναμένουν να χτυπήσει τσουνάμι τις δυτικές ακτές της - Προεδοποίηση και στην Ιαπωνία

Συναγερμός έχει σημάνει και στις ΗΠΑ μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα, καθώς οι Αρχές αναμένουν να χτυπήσουν τις δυτικές ακτές τσουνάμι!

Σύμφωνα με το CNN, οι Αρχές έχουν εκδόσει προειδοποίηση για τσουνάμι στις περιοχές από την Καλιφόρνια έως και την Αλάσκα, ενώ ο Καναδάς έχει εκδώσει για την Βρετανική Κολούμπια.

Μάλιστα, τα πρώτα μεγάλα κύματα έφτασαν πριν λίγες ώρες στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον συντονιστή του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, Dave Snider.

Προειδοποίηση για τσουνάμι έχει εκδοθεί και στην Ιαπωνία, όπου τα κύματα αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα τρία μέτρα, με τις Αρχές να έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλιακές πόλεις και να μετακινηθούν σε υψηλότερα εδάφη της ενδοχώρας.

Και η Χιλή σε επιφυλακή

Το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Χιλής (Onemi) προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα ενός «μικρού τσουνάμι» στο νησί του Πάσχα και σε άλλα αρχιπελάγη της Χιλής μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα.

«Προληπτικά, στο αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες, τα νησιά Σαν Φελίξ, το νησί του Πάσχα και τη Χιλιανή Ανταρκτική ζητείται από τους κατοίκους, λόγω της έκρηξης ενός ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές όπου μπορεί να σημειωθεί τσουνάμι», δήλωσε το Onemi σε ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι των νησιών Τόνγκα κατέφυγαν σε περιοχές που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο σήμερα, ενώ ένα τσουνάμι σχεδόν 1,2 μέτρου σημειώθηκε από νέα έκρηξη που ακούστηκε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χα'απάι.

Η έκρηξη διήρκησε οκτώ λεπτά και ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε «σαν μια μακρινή βροντή» στα νησιά Φίτζι, σε απόσταση 800 και πλέον χιλιομέτρων από εκεί, δήλωσαν οι αρχές των Φίτζι.

Τρόμος στην Τόνγκα

Κύματα τσουνάμι παρατηρήθηκαν στις πρωτεύουσες της Τόνγκα και της Αμερικανικής Σαμόα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι.

Η έκρηξη στις 06.10 ώρα Ελλάδας του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων βόρεια της Νουκουαλόφα, της πρωτεύουσας της Τόνγκα, προκάλεσε τσουνάμι 1,2 μέτρου, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. Η υπηρεσία ανέφερε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση αλλά δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για τα αυστραλιανά εδάφη.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου:

Κύματα τσουνάμι ύψους 83 εκατοστών καταγράφηκαν από τους μετρητές στην Νουκουαλόφα και κύματα ύψους περίπου 60 εκατοστών στο Πάγκο Πάγκο, την πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας, σύμφωνα με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Η αμερικανική υπηρεσία στη συνέχεια ήρε τις προειδοποιήσεις για την Αμερικανική Σαμόα και τη Χαβάη αλλά ανακοίνωσε ότι παραμένει η απειλή για τσουνάμι για περιοχές του Ειρηνικού που είναι πιο κοντά στο ηφαίστειο.

Οι Αρχές στα Φίτζι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, καλώντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις παράκτιες περιοχές «λόγω ισχυρών ρευμάτων και επικίνδυνων κυμάτων».

Ο Τζέσε Τουισίνου, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Fiji One, ανάρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο φαίνονται μεγάλα κύματα να φθάνουν τις ακτές, με τους πολίτες να προσπαθούν να απομακρυνθούν με τα αυτοκίνητά τους. «Είναι πραγματικά σκοτάδι σε κάποιες περιοχές στην Τόνγκα και ο κόσμος προσπαθεί να βρει ασφαλές καταφύγιο μετά την έκρηξη», δήλωσε.

Στη Νέα Ζηλανδία, η εθνική επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων εξέδωσε προειδοποίηση για αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις βόρειες και ανατολικές ακτές, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιοχές αναμένονται ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα καθώς και απρόβλεπτα κύματα στις ακτές.

Την Παρασκευή, το ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας τέφρα και αέρια σε ύψος 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανάρτηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα στο Facebook.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ με την παράταση των μέτρων - Τι προβλέπεται από Δευτέρα (17/1)

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς εκδίδεται και τι αλλάζει σε PCR, rapid test και άδειες;

Τζώρτζης Μονογυιός: Συγκλόνισε ο Stan - Απεγκλώβισε τη σύζυγό του επιχειρηματία από τη Ferrari (vid)

Τρόμος για τον Ατζούν Ιλιτζαλί: Το ατύχημα που «πάγωσε» τον παραγωγό του Survivor