ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Θεοφάνεια με βουτιές στον πάγο και πολικές θερμοκρασίες - Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Αγιασμός των υδάτων στη Ρωσία
Αγιασμός των υδάτων στη Ρωσία
ΑΡ

Εκατοντάδες άνθρωποι στη Ρωσία και σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αγνόησαν τις πολικές θερμοκρασίες και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς των Θεοφανείων. 

Μπορεί οι θερμοκρασίες να έπεσαν πολλούς βαθμούς κάτω απο το μηδέν, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία ωστόσο δεν πτοήθηκαν.

Βούτηξαν στα παγωμένα νερά και κολύμπησαν ανάμεσα σε κομμάτια πάγου προκειμένου να τιμήσουν την ημέρα των Θεοφανείων, που εορτάζεται 13 ημέρες αργότερα σε σχέση με τους πιστούς του νυν ημερολογίου.

Σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας ο εορτασμός ακυρώθηκε, ενώ σε άλλες έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η παράδοση θέλει ο αγιασμός των υδάτων να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την 18η προς τη 19η Ιανουαρίου καθώς θεωρείται ότι το νερό όχι μόνο εξαγνίζει το κορμί αλλά επίσης θεραπεύει ασθένειες, καθαρίζει την ψυχή και δυναμώνει την πίστη.

Γυναίκες και άνδρες τίμησαν πιστά το έθιμο, σε παγωμένες λίμνες, ποτάμια και γέφυρες, για τον παραδοσιακό εορτασμό των Θεοφανείων, με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να φθάνει και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Οι ιερείς ευλογούν τα νερά που πιστεύεται ότι έχουν ειδικές δυνάμεις προστασίας και θεραπείας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Θεοφάνεια πέφτουν στις 19 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Οι καταθέσεις των τεσσάρων εμπλεκόμενων - Οι αποκαλύψεις της Γεωργίας Μπίκα

Μαρουσάκης για κακοκαιρία Ελπίδα: Η επέλαση ξεκινά από την Παρασκευή με κρύο και χιονοπτώσεις

Survivor: Αυτό δεν ξανάγινε παγκοσμίως! Η «εξορία» πριν την αποχώρηση και οι πανηγυρισμοί (videos)

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη